Elevernas nya år börjar nu

I dagarna smälls skoldörrarna i Sverige upp för att vädra ut den unkna luft som samlats under sommarmånaderna och välkomna de elever de sa farväl till i juni (exklusive de som gick ut), samt de nya lägsta årskurserna.

Skolan har länge varit grundpelaren i det Folkpartistiska Sverige. Här börjar klassresor, här täpps skillnaderna mellan grupper, här råder lika villkor för alla, och ett tydligt meritokratiskt system där de som lägger manken till belönas.

Brunbrända ben ska korsas under bänkarna, solblekt hår ska fästas ur vägen, sommarfräkniga armar skjuta i vädret med frågor.

Det låter smått idylliskt.

Och även om det är det på vissa sätt, elevernas nyår, så finns det många problem som kommer visa sig under året, som alla år. Vissa är lätta att skjuta ifrån oss -som vilka miljökonsekvenser det får att skolmatsalarna varje dag fem dagar i veckan fyller plastbyttor med slängd mat – men andra är närmare – hur många barn kommer se ett förvärrande av sin mentala hälsa under prestationspressen? Hur många elever kommer att utstå mobbning, orättvis behandling, sexuella trakasserier i skolan iår? – samtliga punkter kräver politisk aktion.

På tok för få skolor arbetar aktivt för att minska den mat som slängs, problemet kvarstår även på gymnasiet där det kan antas att eleverna är gamla nog för att veta hur mycket de äter.

Den bristande  mentala hälsan, främst i åttonde klass och andra ring, är oroväckande. Fler och fler elever upplever panikattacker, ångestanfall och sömnlöshet. Att skolledningen svarar med att skolsyster får ta över ett eller annat mentorssamtal och prata om vikten av att träna och gå och lägga sig i tid hjälper inte tillräckligt. Det finns många antimobbningsplaner för att skydda elever från andra elever, men elever som klagar på lärare möter ofta döva öron. Det är dags att göra något åt det.

Så, när jag och alla andra elever vaknar tidigare än vi gjort på veckor, gör oss i ordning och släpar oss upp för de där stentrapporna, vad ska vi möta innanför portarna? Vilken politik ska vi driva för dem, mellan nu och nästa skolår som börjar med riksdagsval?

Karin Pettersson

Chefredaktör Radikalt Forum

Skribentfoto: Erika Apéll

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: