Ingen har nog missat den rörelse som sker i Sverige och övriga världen i och med #meetoo. I Sverige har tusentals kvinnor delat med sig av sina historier om sexuella trakasserier och övergrepp, däribland 4 445 jurister, 4 004 journalister och 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen. Kvinnor får idag sämre lön, sämre arbetsförutsättningar och mindre respekt än män. #meetoo-kampanjen visar att de inte heller ens får ha sina egna kroppar ifred.

Det går 23 stycken tjejer i min gymnasieklass. Enligt BRÅ har minst tre av dem, rent statistiskt, blivit utsatta för sexualbrott bara i år. En siffra som är helt sjuk. En siffra som bevisar att det inte bara är en och annan ”dålig man” som utför sexualbrott; det är ett strukturellt problem där en stor del män gång på gång kränker kvinnors rättigheter. Visst, det är inte alla män, men det är på tok för många.

Jag är liberal. Jag tror inte att staten kan tvinga på människor en viss moral och värderingar. Staten kan göra vissa saker som att skärpa straffet för sexualbrott och införa en samtyckeslagstiftning, men det är långt ifrån tillräckligt. Ingen man föds till våldtäktsman, men många blir präglade av dagens patriarkala normer till den grad att de tar sig friheten att göra vad de vill med kvinnors kroppar. Det här måste få ett stopp.

Om vi någonsin ska kunna få ett jämlikt samhälle behöver vi som fötts med en penis mellan benen nu se över vårt egna och andra mäns beteenden. Vad drar vi för ”skämt”? Vad gör vi för ”snygghetslistor”? Vad säger vi i omklädningsrummen? Hur väljer vi att ”flirta” med tjejer? Och varför i hela helvete ska det vara så svårt att respektera en kvinna såsom man respekterar en annan man? Så kan vi inte hålla på grabbar, det räcker.

Vi män har nu ett ansvar. Kvinnorna har berättat sina historier om ständiga sexuella trakasserier och övergrepp, nu måste vi göra vår del.

Erik Ekerlid

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Erika Apéll