Staten ska inte kräva så mycket, faktiskt

Inför nästa års budget syns det tydligt att regeringen har gett Vänsterpartiet ett enormt inflytande. För att nämna några exempel föreslås vinsttak för företag inom välfärden, höjd skatt på sparande inom formen ISK och höjt studiebidrag för universitetsstudenter.  

I och med att regeringen ger Vänsterpartiet det här inflytandet sänder de också ut budskapet till Sveriges skattebetalare att deras pengar är en oändlig inkomstkälla för staten att skicka ut åt alla hörn och kanter.

Låt oss ta höjt bidrag för universitetsstudenter som exempel. Idag ligger bidraget på ca 700 kr i veckan vilket blir 2800 kr i månaden. Ifall man även väljer att ta studielån får en student ca 10000 kr i månaden. Studielånen är subventionerade med bra villkor och ränta. Det finns med andra ord ingen anledning att ge studenter 300 kronor till i bidrag. Ett bättre alternativ vore i så fall att utöka studielånet med 300 kr.

Regeringen har inte heller gett en förklaring för den här höjningen. Är anledningen att fler ska välja universitetsstudier? Det här framgick inte när regeringen lade fram förslaget eftersom det inte finns särskilt mycket forskning på området. I Sverige är det redan ”gratis” att plugga vidare på universitet vilket är enormt incitament för att fler ska välja det efter gymnasiestudier. Det är nog få som skulle övertygas att studera vidare enbart för att bidragsdelen av studielånet höjs med 300 kronor.

Den enda vettiga förklaringen för den här höjningen som går att komma på är att regeringen och Vänsterpartiet är populära bland universitetsstudenter. Genom reformer som de här kan de förvalta och öka det här stödet. Det är vårdlöst att utforma skattereformer på det här sättet och det är ett slag i ansiktet för skattebetalarna. 

Angående höjningen av sparandet inom ISK uttryckte Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson sig att det är mest höginkomsttagare som sparar på det här sättet. Hon lägger dessutom till att många av dessa är män. Istället för att satsa på att få fler att våga spara och investera istället för att låna, väljer Vänsterpartiet att straffa de som redan sparar och avskräcka fler. Det är dessutom helt befängt att dra in kön i frågan. Kön ska inte ska vara underlag för höjningar av skatten inom något område. Det går även att lägga till att enligt statistik från Avanza är det tydligt att det är en stor del unga som väljer att spara i formen ISK som nu kommer få tänka över det beslutet.

De exempel som lyfts fram i den här artikeln är enbart ett urval av de reformer som regeringen föreslagit. Det har även föreslagits positiva skattesänkningar (såsom den för pensioner) men det räcker inte för att kompensera för bidragsreformer och skattehöjningar. Det har även gjorts en massiv satsning på arbete i hela Sverige där stora delar av föreslaget istället skulle kunna ersättas med skattesänkningar på områden som till exempel småföretagande.

I vänsterns värld finns det alltid oändligt med skattepengar och om pengarna mot förmodan skulle börja sina går det alltid att begära mer av invånarna. Det blir en ond cirkel av skattehöjningar som riskerar att aldrig få ett slut.  

Skattepengar ska hanteras med vördnad och målet för staten ska alltid vara att kräva så lite pengar som möjligt från dess invånare. De pengar staten får in ska sedan förvaltas och satsas på reformer baserad på forskning och långsiktighet. Ge inte ut bidrag utan satsa istället på att sänka skatten. Inkomstskatten är ett bra ställe att börja på. Slutligen så borde regeringen låta pengarna få vara kvar i invånarnas plånböcker istället för att bli vårdlöst behandlade av vänsterns schablonreformer.  

Sarah Narrowe Danielsson

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Erika Apéll

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: