Värdmödraskap främjar kvinnliga rättigheter

När jag var vid Odenplan i lördags möttes jag av en skylt där det stod surrogat = kvinnohandel.

Värdmödraskap är ett annat ord för surrogatmödraskap. Det var flera kvinnor som hade samlats i en grupp och alla hade skyltar med liknande budskap. Jag har aldrig sett något liknande.  Nu tänker jag berätta varför det verkligen inte stämmer och varför i alla fall altruistisk/icke-kommersiellt värdmödraskap borde tillåtas.

En kvinna är fullt kapabel till att fatta beslut om sin  egen kropp. Hon kan välja att avsluta graviditeter och hon kan välja att inleda graviditeter. Om hon vill föda barn åt något annan borde hon självklart få göra det. Ska staten och andra människor verkligen lägga sig i vad en kvinna väljer att göra med sin kropp? Bara för att en kvinna väljer att föda barn åt någon annan innebär inte det kvinnohandel.

Men värdmödraskap är inte en lätt fråga. Det finns självklart fall där kvinnor har råkat illa ut och det måste självklart bekämpas. Det finns organisationer utomlands som tjänar pengar på värdmödraskap och det kan definitivt ses som ett problem. De här organisationerna borde utan tvekan granskas regelbundet för att undvika att kvinnor utnyttjas och att de inte ger falsk eller bristfällig information när en kvinna funderar på att föda barn åt organisationen. Kan det verkligen likställas med människohandel? Det kan varken likställas med kvinnohandel eller med barnhandel. Kvinnan föder inte sitt egna barn utan hon föder någon annans barn. Framförallt varför ska organisationer utomlands göra att kvinnor här i Sverige inte ska kunna föda barn åt någon annan?

Det är fullt möjligt att välja att föda barn åt någon annan utan att för den delens skull bli utnyttjad. Det kan handla om att man vill föda barn åt ett par man är nära som inte kan göra det själv. Speciellt om man tar bort den kommersiella aspekten av det hela minskar man å ena sidan risken för utnyttjande. Men å andra sidan om man tar bort den kommersiella aspekten så tar man samtidigt bort kvinnans rätt att få betalt för något som hon har lagt ner mycket tid och arbete på. Därför är just kommersiellt värdmödraskap en oerhört svår fråga. Det går att bygga upp juridiska processer med psykologer som undersöker varje enskilt fall av värdmödraskap för att undvika att kvinnor utnyttjas. Att tillåta altruistiskt värdmödraskap är däremot inte en svår fråga. Det borde ha blivit tillåtet i Sverige för längesen.   

Sarah Narrowe Danielsson

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Privat

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: