Almedalsspaning: Årets Tema

Ytterligare en Almedalsvecka har passerat. Tusentals seminarier, partiledartal och debatter har stått på agendan. Hela den politiska eliten och även många från media och näringslivet har varit i Visby, en mycket intressant vecka för den samhällsintresserade. Almedalsveckan blir större för varje år med fler besökare och seminarier. För Visby blir det en svår uppgift varje gång. Till exempel blir det så pass stor vattenbrist att Visbyborna förbjuds använda sina vattenspridare under veckan. Man har även kört taxibilar från fastlandet ut till ön för att de lokala taxibolagen inte klarar veckan själva.

Om man har tur kan man stöta på någon av partiledarna på stan under veckan. Visby är även en fantastisk sommarstad med en lång kust och ett betydligt mer exotiskt klimat än på fastlandet, så det finns många anledningar att befinna sig här under politikerveckan.

Men vad har varit speciellt för Almedalen 2016? Mycket har varit sig likt. Det finns otroligt mycket att säga om denna intensiva vecka men ska man sätta något tema på årets upplaga av Almedalen så skulle orden digitalisering, förändring och framtidsutmaningar passa bra. Det har mycket av Almedalen handlat om 2016. Samhällsdebatten förändras utifrån de utmaningar vi står inför, och just nu är det digitaliseringen som kommer innebära stora förändringar på en hel rad olika områden.

När Stefan Löfven gjorde sin regeringsombildning i våras tillsatte han före detta MP-språkröret Peter Eriksson till att vara bostads- och digitaliseringsminister. En del tyckte att de två områdena var märkliga att kombinera, vilket får visa sig senare, om det var ett lyckat drag från Löfven. Oavsett ministerpostvalet kommer digitalisering att vara ett hett område den närmsta tiden.

Digitaliseringen är bred, men för att beskriva vad det innebär politiskt så handlar det om att jobb automatiseras vilket innebär att arbetstillfällen som alltid funnits plötsligt försvinner. Det blir då en stor utmaning när det blir färre arbetstillfällen och en stor utmaning för samhället att hitta de nya jobben. Att många administrativa jobb försvinner kan vara lätt att förstår, men det utvecklas också förarlösa bilar, flygplan och tåg så det blir inom fler områden som jobb försvinner än vad man först tror.

Söker man på ordet ”digitalisering” i almedalsguiden så får man nästan 200 träffar. LUF Storstockholms Romina Pourmokhtari deltog i ett om hur man blir en digital mediastjärna och det fanns seminarier t.ex.  om hur elmarknaden ska anpassa sig till den nya tekniken. Det fanns också en hel del seminarier som var kopplade till digitalisering men som inte enbart handlade om det. Det är en stor skillnad från 2015.

Förhoppningsvis har Sveriges politikerkår nu lärt sig ett och annat om hur man skapar nya jobb i en värld full av utveckling, och spänningen stiger redan inför var som ska komma att bli temat för Almedalsveckan 2017.

 

Erik Styrud

Distriktsstyrelseledamot, LUF Storstockholm

 

Erik

Erik Styrud. Foto: Filip Björklund

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: