Den osynliga politiken som hjälper ditt instagrammande

Idag, kl 13:27, fick jag ett SMS från min mobiloperatör. ”Prisras på roaming inom EU” löd första meningen. ”Vi sänker priserna på roaming inom EU med 70 %” förtydligade de senare. Och nu kostar det bara 5 kronor att, enligt deras eget exempel på hemsidan, ladda upp fem instagrambilder från din resa inom EU.

Men vilket är egentligen detta ”vi” som sänker priserna? På SMSet verkar det som att ledningsgruppen på telefonibolaget haft en bra dag och känt sig extra snälla och därför genomfört denna prissänkning på roamingavgifterna. Jag misstänker dock att så inte är fallet.

Det råkar nämligen vara så att det bara är 5 dagar kvar tills maxavgifterna som telebolagen får ta ut för roaming inom EU sänks. Detta är ett beslut som fattats av EU-politiker jag själv röstat på, och inte genom just företagen. Som EU-fanatikerälskare är jag otroligt positiv till detta EU-beslut. Jag är övertygad om att beslutet bidrar till att gränserna mellan länderna i EU blir mindre märkbara och att Europa blir mer integrerat – en viktig del i den fredsrörelse som EU faktiskt är.

Väldigt många människor menar att politik, och EU i synnerhet, inte påverkar våra liv överhuvudtaget. Oavsett vad man tycker om ändringen i roamingavgifter kan vi dock konstatera att vi inte märker av all politik som just politik. Men vi märker av det. Den finns där. Den påverkar oss.

Jag gissar på att jag runt den 10 juni nästa år kommer få ett liknande SMS av min mobiloperatör som säger att roamingavgifterna helt tas bort inom EU. Jag gissar att teleoperatörerna kommer få det att verka som att de har genomfört denna trevliga förändring för att de är snälla. Och jag tror många kommer gå på det. Själv kommer jag dock inte tacka telebolagen – eller ens konkurrensen dem emellan – utan EU-politiken.

 

Saga Bowallius

Redaktör Radikalt Forum

 

Hade de själva fått bestämma hade det alltså fortfarande kostat skjortan

(bild från tre.se)

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: