Att tro på sin politik

Man upphör aldrig förvånas över hur många floskler en politiker kan lyckas häva ur sej under en och samma presskonferens. En av mina favoriter, signerad Anna Kinberg Batra i samband med Moderaternas utspel igår, om en gemensam alliansbudget, var ‘jag tror på min politik’.

Det är fint med floskler – med dom har man nämligen svar på så gott som allt; “Vad är Moderaternas hållning kring att en gemensam alliansbudget skulle inviga nyvalskaos?” “Vi tror på vår politik.” “Hur kommer ni agera om (då) övriga allianspartier inte delar er uppfattning i frågan?” “Vi tror på vår politik.” “Hur ser du på att ha Sverigedemokraterna som stödparti?” “Vi tror på vår politik.”

Ända sedan förlusten 2014 har samtliga allianspartier brottats med nya taktiker inför nästa val. Ingen kan anklaga Moderaterna för att vara otydliga i sin konservativa gir men likväl kan man motsätta sej den. Visst tog Fredrik Reinfeldt med sej sitt parti på ett för Moderaterna liberalt äventyr under sina år som partiledare och visst finns fortfarande utrymme kvar innan partiet är tillbaka i sin konservativa härkomst men värt att betona är den grundläggande skillnaden mellan konservatism och gulligullande med Sverigedemokraterna.

Liberaler borde åtminstone i sakfrågor vara kapabla att göra upp med konservativa men då ursprungligt fascistiska partier blandas in blir situationen en helt annan. Om sympatisörerna till de partier som Kinberg Batra vill ta fram en gemensam budget med gör som hon, det vill säja tror på sin politik, har Moderaterna inte mycket samarbete kvar att förvänta sej i Alliansen. För inte ett parti, utan två partier, förklarade under gårdagen hur otänkbart det vore att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Med opinionssiffror som prompt inte vänder uppåt för Moderaterna är det inte konstigt att de börjar undersöka nya väljarkretsar och hittar nya frågor att rikta in sej på – men det må finnas gränser. Kanske är det så att allianspartierna mer och mer börjat staka ut vägar de tänkt följa ensamma. Kanske vet inte Kinberg Batra själv var hon egentligen velat åstadkomma med gårdagens utspel. Uppenbart är i vilket fall som helst att Moderaterna står svarslösa inför frågor fundamentala för hur resten av den pågående mandatperioden ska genomföras. Men Anna Kinberg Batra, hon tror på sin politik, hon.

Elin Hjelmestam, 

skribent Radikalt Forum

Elin Hjelmestam. Foto: Lovisa Sjöholm

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: