En moralisk väckarklocka

Månadens opinionsmätning slog ner som en bomb och blev en påminnelse om verkligheten. För oss liberaler var det ingen överraskning, men inte heller något att fira. Resultatet visar ettbakslag i opinionen, men vi får inte låta det urholka vår övertygelse. Vi visste att vägen framåt skulle vara svår. Ändå finns det något större än siffror och mandat. En moralisk kraft, en vilja att forma något nytt.

Det är uppenbart att vi inte kan vinna väljarnas förtroende genom att vara något annat än oss själva. Vi kan inte längre kompromissa med vår identitet för att passa in i ett politiskt block där vi aldrig fullt ut hör hemma. Att vara liberal innebär att stå fri, inte att följa utan eftertanke.

Liberalerna behöver nu tydligt visa varför vi finns. Vi är inte ett stödparti. Vi är inte en urvattnad kraft i mitten. Vi är en rörelse som bygger på idén att varje människa har rätt att forma sitt eget liv och att samhället bär ett ansvar för att den friheten ska kunna förverkligas.

Under mandatperioden har vi gång på gång tvingats försvara oss mot bilden av att vara ett bihang till högern. Det är en felaktig bild och dessutom farlig. När liberalismen späs ut och sammanblandas med auktoritär populism förlorar vi vårt syfte. Det märker väljarna. Det driver dem bort.

Samtidigt behöver vi se oss själva i spegeln. Vi har försummat återväxten. Det finns ingen brist på kloka och engagerade liberaler i landet. Men det saknas organisation, politisk skolning och tillit. När unga människor hålls tillbaka med argumentet att de inte varit med tillräckligt länge förlorar vi både drivkraft och framtidstro.

Här måste LUF få bli något mer än bara ett ungdomsförbund. Det ska vara en levande idésmedja och en kraftfull plats för Liberalernas framtid. Unga liberaler ska inte enbart bjudas in, de ska lyftas fram och ges ansvar.

Liberalerna behöver ha modet att stå där vi hör hemma, som ett socialliberalt och frisinnat parti. Vi är varken konservativa eller socialister. Vi tror på människans kraft att forma sitt liv, men vi vet också att friheten bara blir verklig när förutsättningarna är jämlika.

Det innebär att vi måste våga stå upp för rättsstat, öppenhet och humanism även när vindarna blåser kallt. Vi måste driva en integrationspolitik som är tydlig men aldrig förlorar sin humanitet. Vi behöver en skola som ger människor frihet, inte som kontrollerar dem och vi måste tala om framtiden, inte fastna i dagens rädslor.

Liberalism i dag handlar inte om att dela ut ordnar eller enkelbiljetter. Den handlar om att försvara människors frihet mot nationalism, mot kontrollpolitik och ekonomisk ojämlikhet.

Så länge någon hålls tillbaka på grund av sitt ursprung, sitt utseende, sin tro eller sin kärlek finns det en uppgift för ett liberalt parti. Vi står nu inför ett avgörande vägval. Vi kan antingen fortsätta att anpassa oss till andra eller så kan vi resa oss och stå upp för det vi verkligen tror på. Jag väljer det senare och jag vet att jag inte är ensam.

Willhelm Sundman, ordförande för Frisinnad Tidskrift

 

   Om Frisinnad Tidskrift

  • Frisinnad Tidskrift är en idédriven publikation med rötter i den liberala och frisinnade traditionen. Den har i över ett sekel varit plattform för frihetliga, socialliberala och humanistiska perspektiv i svensk samhällsdebatt. Tidskriften vill vara en röst för den som tror på människans förmåga, på öppenhet och på det gemensamma ansvaret för ett samhälle som bär alla.
  • I varje nummer möter du analyser, historiska tillbakablickar, framtidsvisioner och skarpa kommentarer från röster inom politik, kultur och civilsamhälle, alltid med individens frihet och värdighet i centrum.
  • Läs mer på Frisinnad Tidskrifts hemsida.

 

Du kanske också gillar:

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968