- Polariseringens USA – Så bryts tystnaden
- I have a dream that LUF and USA can live side by side
- Varför är Elon Musk ”dark gothic MAGA”?
- Betting i val – Bör det motverkas?
- Harris Vinner – Frågan är om hon blir president
Under flera år har LUF haft en väldigt intressant relation med USA. USA har representerat demokratiska värderingar i västvärlden och de liberala värderingarna att oavsett vart du kommer ifrån så kan du komma vart du vill. The American Dream.
Sven Weden var motvillig till att ta ordförandeklubban 1950, men när han fick vara riksdagsdelegat i New York blev det optimism i karln. Under senare tid fokuserade FPU mycket mer på de utsatta länderna och deras bistånd, USA klarade ändå sig så bra. Däremot skulle Ola Ullsten 1964 oavsett Bertil Ohlins nej ta sig in i riksdagen. Ola hade själv varit och kampanjat i USA. Med starka färger och excentriska kampanjmetoder tog han med sig inspirationen och efter att ha sett en halmhatt på Buttericks började allt. Med John F kennedy som idol fortsatte Ullstenkampanjen med torgmöten, dixiemusik och halmhattarna, med namn och fotografier på. Allt detta hämtat från USA. Och de lyckades få in 2 FPU:are i riksdagen. 1968 så återkom halmhattarna, men nu för hela partiet. Med fler torgmöten och jazzband i kampanjen ”Rösta ungt”. Men valet 68 gick sämre än väntat och halmhattarna fick dåligt rykte. Därför lades de på hyllan för den gången.
Samtidigt under denna tid vällde det sena 60-talets vänstervågor kraftigt över FPU. Under Thomas Hammarbergs ordförandeskap (1966-69) växte motståndet mot Vietnamkriget. Till exempel höll Per Garthon en demonstration mot Vietnamkriget i Trollhättan där flera FPU:are deltog. Oppositionen växte kraftigt när det framkom uppgifter om att det var amerikanska soldater som drev krigsföringen. Bilden av USA som en hänsynslös krigsmaskin förstärktes och FPU gick från att vara svagt USA-vänligt till att bli en stark kritiker av landets krigsföring. Med vänstervindarna och den hårda kritiken mot kapitalism inom förbundet, var såklart synen på USA densamma som till och med en stor del av den svenska vänstern hade. Ett hänsynslöst monopolspel som bara tog och tog.
Däremot ledde USA ett annat krig mot ett land utan frihet. Sovjetunionen emot USA. Där USA var en garant för frihet och Sovjet en garant för ofrihet och kommunism. Det var i slutet av kalla kriget som tankarna i FPU om ett svenskt Natomedlemskap började växa. Dessa tankar förökade sig ständigt och mycket kraftigt efter Berlinmurens fall 1989. Även om kritiken mot organisationen fortfarande fanns, röstades det 1995 fast i förbundet att Sverige ska lämna alliansfriheten och ansluta sig till det tungt amerikanska projektet NATO.
Under tiden då FPU hade en väldigt pessimistisk syn på marknadsekonomi, representerade USA allt ont med kapitalism. Men med skiftet till marknadsekonomi som ett mål 1985 tog vår syn en stor förändring. Vi blev för marknadsekonomi, och de tyrranimetoder som USA tidigare förknippats med sågs inte längre som sådana, istället var det en väg till frihet.
Före detta förbundsordförande Ullsten hade även 2 möten med 2 olika amerikanska presidenter. När han var statsminister 1979 gjorde den svenska pressen narr av statsministern, då mötet mellan Carter och Ullsten var schemalagt 5 min före lunch. Ullsten 1981 som utrikesminister fick sitt andra möte, då med Ronald Reagan på en strand i Mexico, med gott vinkande på mötet dagen efter.
Från att ha varit emot Vietnam visade LUF en delad åsikt till USA:s krig i Irak 2003 för att avsätta Saddam Hussein och upprätta en demokrati. En del av förbundet såg det som ett brott mot folkrätten, men den andra såg det som ett nödvändigt ont. Det drevs en kampanj vid namn “Democracy on Tour” samma år, där bland annat USA talades om. Det hölls en föreläsningsserie och det internationella engagemanget växte.
Men 2016 hände det där som inte fick hända. Donald Trump blev vald till president. Den där friheten och demokratiska lyckan som LUF visat sitt stöd för var inte längre det den brukade vara. Nu blev USA-kritiken någonting normalt och vardagligt. Trumps protektionistiska sätt och tvivel till demokratin var motsträvande till allt annat. Men 2020 satt många luffare med spända ögon på valvakan och jublade högt. När Joe Biden vann och LUF starkt visade sitt stöd.
Så LUF och USA har haft en väldigt föränderlig relation. Mycket beroende på förbundets åsikter, men även USA har påverkat våra åsikter och kampanjmetoder. Nu är det val igen, och varje luffare kommer att sitta klistrad till skärmen för att se om USA kan få sin första kvinnliga ledare – bara 79 år efter LUF.
Melker Nordström, skribent