100 år av kvinnlig rösträtt – men vi får inte bli slappa nu

Nu i helgen firade vi att det har gått 100 år sedan svenska kvinnor för första gången både kunde nyttja sin rösträtt och kandidera till riksdagen. Den liberala feministen Kerstin Hesselgren valdes in 1921 och lade sitt arbetsliv på att kämpa för högre löner för barnmorskor, kvinnors rätt till statliga tjänster med lika lön och hon förespråkade dessutom sexualupplysning och preventivmedel. Tack för din kamp.

Sedan Kerstins tid har många feministiska kamper vunnits. 1927 öppnades de statliga läroverken för kvinnor och 1938 lagstiftades det om att kvinnor inte ska kunna avskedas på grund av graviditet, förlossning eller giftermål. 1965 förbjöds våldtäkt inom äktenskapet, 1970 avskaffades sambeskattning, 1973 fick även pappor rätt att ut föräldraledighet och 1974 fick vi en liberal abortlagstiftning. 2019 infördes samtyckeslagen och 2020 infördes nya straffskärpningar mot hedersförtryck.

Vissa vill låtsas att dessa friheter har blivit givna svenska kvinnor tack vare någon form av inneboende godhet i den svenska kulturen. Det här är ofta samma personer som hävdar att invandringen måste begränsas eftersom den skulle utgöra ett hot mot “svenska värderingar”. De menar att den innebär att det kommer hit människor som har absurda idéer om vikten av kvinnans oskuld vid äktenskapet och ingen respekt för homosexualitet. Dessa xenofober bör komma ihåg att Sverige lagstadgade det föregående fram till 1921 och sjukdomsklassade det senare fram till 1979. Så medan de utnyttjar kvinnoförtrycket och skönmålar vår historia för att slå mot människor som flyr från krig och förtryck tänker vi som har drivit för riktiga feministiska segrar fortsätta driva för ännu fler.

Liberala ungdomsförbundet kommer alltid gå i bräschen för kvinnors frihet, och vår kamp ger resultat. År 2018 skrevs olaga integritetstrång, det vill säga förbudet mot hämndporr, in i Brottsbalken. Detta tack vare att riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson lyssnade på LUF. Det här är lagen som skyddar personer från att detaljer från deras sexliv sprids vitt och brett av till exempel ett hämndlystet ex, ett brott som framförallt drabbar unga kvinnor. Under de kommande hundra åren kan du förvänta dig fler feministiska segrar med LUFs signatur. Vi har aldrig gett upp förut, och vi kommer inte att göra det nu. Vi kommer arbeta hårt med att driva politiska reformer för att bekämpa både hedersförtryck och mäns våld mot kvinnor. Vi kommer kämpa för den ekonomiska jämställdheten, för pengar ger kvinnor makt. Vi kommer stå upp för varje människas rätt att själv bestämma över sin kropp och sin identitet, i allt vad det betyder från abort till könskorrigering. Om KD i Salem vill bränna häxor på bål så vet de var de hittar oss.

Vi är tacksamma för alla de kvinnor som kämpade för våra rättigheter, rättigheter som vi alltför ofta tar för givna. De som vågade ta strid för sin samtid och andras framtid. För vår rätt att rösta, rätten till vår kropp och rätten att tjäna våra egna pengar. Vi i LUF fortsätter deras kamp, idag och imorgon.

Gabriella Toftered
Feministisk talesperson LUF

Karin Pettersson
Rättspolitisk talesperson LUF

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: