Var du bor ska inte avgöra din utbildning

Alla barn har rätt till en jämlik skolgång även om du är född och uppvuxen innanför tullarna eller om du är född i en förort. Vad är egentligen skillnaden på någon som går Vasa Real och någon som går Akalla Grundskola? Vad är skillnaden på en tolv åring i Rinkeby som drömmer om att bli fotbolls proffs och en tolv åring i Vasastan som drömmer om samma sak. Förra söndagen spelade de två barnen match emot varandra, lagen kom lika och båda lagen firade deras vinst på pizzerian bredvid fotbollsplanen.

Ena tolv åringen bor i Rinkeby med sin mamma, pappa och två små syskon och heter Mina. Den andra som heter Julia bor vid St Eriksplan med sina två mammor och en stora syster. På måndagen kommer båda barnen tillbaka till skolan från en helg fylld med skoj och vila.

Mina följer med sin lilla syster som går i förskoleklass i samma skola, det är så svårt att hålla koll på alla barn tycker pedagogerna. Det finns ju hela 60 elever per lärare i förskoleklass!

Första lektionen är svenska och det är dags att gå till skolbiblioteket för att hitta en bok att låna för att läsa under kommande svenska lektioner för Julia. Det finns hundratals böcker att välja på så Julia tycker det är svårt att hitta en bok som hon tycker är bra för att det finns så många. På Minas skola finns det inget skolbibliotek. De kan inte läsa på svenska lektionen.

Mina har matematik som första lektion, det ämnet tycker hon är jätte svårt! Hon önskar att hon kunde få extra hjälp i matte men det finns bara en specialpedagog på hennes skola med 530 elever, där många har behov av en specialpedagog. Julia tycker också matematik är extremt svårt men hon lyckas få godkänt ändå för att hon får hjälp med matten hemma av sina högutbildade föräldrar samt får hjälp av en specialpedagog som jobbar på skolan.

Mina fick F i matematik förra året, om hon fortsätter så riskerar hon att inte få behörighet till gymnasiet tillsammans med 43% av hennes klasskamrater som också inte har godkända betyg i alla ämnen.

Mina och Julia är inte riktiga personer utan påhittade, utifrån att jag har granskat statistik från Akalla Grundskola och Vasa Real, men är det inte sjukt att två skolor i samma land till och med i samma stad kan se så olika ut.

Är det rättvist att barn i förorter har mycket svårare i skolan redan från förskoleklass än barn som inte bor i förorter?

Ge alla barn en jämlik skolgång!

Nathalie Dalnor, skribent

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: