Affischeringsnatten

Jag kan inte se något på grund av vattnet på mina glasögon, jag vet att en kommande förkylning är ett faktum och att mina skor kommer behöva en hel dagstidning för att bli torra igen – men det spelar ingen roll. Valet ligger så nära runt hörnet man kan komma och nu är det bara att spurta så snabbt man kan.

Tillsammans med drygt ett dussin andra LUFare spenderade jag en regnig natt vid Sergels Torg för att affischera Stockholm med liberala budskap och Jan Björklunds hunkiga ansikte. Det är definitivt inte den sista nattsömnen jag offrar för Liberalerna i valet och det är det värt. I två år har jag varit övertygad om att Sverige behöver Liberalerna och den övertygelsen är värd att föra vidare till andra. Det må vara partiledarna som får tiden i rampljuset och är den viktigaste faktorn för rösterna i september, men kärnan i vår demokrati är ännu ideellt arbete från helt vanliga människor. I den rådande tidsandan är det lätt att sprida politikerförakt och måla upp falska bilder om att alla politiker tillhör en elit som inte har någon kontakt med folket. Vad de alltid missar är att majoriteten av politikerna lägger ner sin fritid på att försöka göra sin kommun eller sitt landsting lite bättre efter vad man själv tror på. Sossar och vänsterpartister har för det mesta rätt dåliga politiska ideer, men det betyder inte att en grundläggande respekt ska gå förlorad. Det politiska klimatet i Sverige är illa nog som det är.

Valtider betyder också tider för vandalism och mängder med nedrivna valaffischer som representerar just bristen på respekt för oliktänkande. Affischerna jag så mödosamt var med och satte upp var nedrivna för några dagar sedan. Man kan skriva spaltmeter efter spaltmeter om demokratiproblemet i det, men det finns inget mer passande än Liberalernas valbudskap “hata eller prata?”. En nedriven affisch kommer inte ge fler röster till det egna lägret och känner man sig tvungen att vandalisera för att väljarna inte ska se motståndarens budskap, då säger det en del om bristerna i ens egen politik. Det är alltid bättre att prata än att hata.

Vår framtida statsminister, Ulf Kristersson, har talat mycket om betydelsen av ett vuxet samtal och alla oavsett partifärg bör ha det i bakhuvudet under valrörelsen. Slagord som de redan frälsta gillar på sociala medier är sällan det folk lägger sin röst efter. Det är lätt att beskriva allt dåligt regeringen har gjort under de senaste fyra åren, men fokuset från vår sida bör ligga på vår vision för ett bättre Sverige. Där skolan blir en av världens bästa, där alla kan lita på att nattväktarstaten skyddar en och där alla kan förverkliga sina drömmar oavsett varifrån man kommer.

Om vi i politikens centrum gör politiken endimensionell kommer de i periferin få ännu mindre förtroende för oss och tappa tilltron på vår förmåga att förändra. Regeringsmakten i fyra år är inte värd den skadan på det demokratiska systemet och Alliansen har en politik bra nog att inte behöva lura väljare till att rösta på oss. Det tror åtminstone jag, och nu ska vi fortsätta övertyga resten av Sverige om det.

 

Marcus Willershausen

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Privat

 

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: