Avskaffa det kommunala självstyret

Lokalstyrets principer verkar rätt så rimliga när man först hör talas om dem. Invånarna i en kommun är rimligen bäst lämpade att styra över den. Så fungerar det dock inte i praktiken. Varför har Lidingö infört tiggeriförbud, men inte Stockholm? Det beror inte på att behovet av ett förbud är större i Lidingö, utan på att Lidingö styrs av idioter.

”Låt dem styras av idioter”, kan väl någon invända nu, de har ju trots allt valt fram dem demokratiskt. Detta stämmer visserligen. Men är inte principen på vilken den demokratiska staten bygger att alla är lika inför lagen? Borde inte detta även gälla kommunala regler?

Det sägs ofta att konservativa tror att samhällets minsta byggsten är familjen och liberaler tror att det är individen. Till det uttrycket bör det tilläggas att decentralister tror att samhällets minsta byggsten är kommunen. Missförstå oss inte, vi tror på decentralisering. Iallafall i det avseendet att beslut som kan fattas av färre personer för att sedan gälla för färre personer även bör fattas på det viset. Men varför nöja sig på kommunnivå? Vi vill decentralisera allt vi kan till individnivå.

Med det sagt är vi inte anarkister. Alla beslut kan inte fattas av den enskilda individen. De besluten måste fattas av allmänheten i demokratiska val och när de väl är fattade måste de gälla på samma sätt för alla. Det är trots allt inte mer moraliskt korrekt med tiggeriförbud i Lidingö än i Stockholms stad. De ideologiska besluten som fattas i val måste vara allmänna – om vi tillåter homosexualitet kan inte Sölvesborg få dispans. Istället får de ta sina bästa homofoba argument och framföra dessa i Sveriges riksdag. Oavsett vad som är moraliskt korrekt så kan vi alla vara överens om att det är rätt i alla kommuner, inte bara de liberala.

Ett argument vi har hört framföras för decentralisering trumfar de andra på området dumhet. Att en centralstyrd stat skulle vara en stor stat och att den därmed är icke önskvärd. Vi är liberala och vill därmed ha en liten stat, men ordet ”liten” menar vi naturligtvis filosofiskt, inte geografiskt. Ett decentraliserad stat, och därmed ett decentraliserat våldsmonopol är inget mer än en inbjudan till krig. Självklart ser vi en poäng med det lokala vetandet som lokalpolitiker förfogar över och det finns antagligen en poäng med att låta lokala beslut fattas av personer som är väl förankrade i området. Men varför dessa inte kan styras av regeringen är ofattbart för oss.

Om ännu ett argument behövs för att avskaffa det kommunala självstyret så ska vi bara lyfta frågan om kommunala skattesatser. I nuläget betalar olika kommuner olika skatter. De rika kommunerna har ofta råd att ta ut lägre skatter än de fattigare. Detta innebär i praktiken att den kommunala skatten är regressiv, att mer välbärgade betalar en högre skattesats än mindre välbärgade personer. Detta problem försöker man sedan att åtgärda med vårt klumpiga kommunala omfördelningssystem eller med centerns regionala skattesänkning.

Nu säger nog den liberala instinkten till flera av er att de ekonomiska skillnaderna mellan kommunerna till stor del är rättfärdigad då den skulle bero på att de som bosätter sig på landsbygden kostar mer för samhället. Detta stämmer, men ska verkligen alla i en kommun med gamla, arbiträra kommungränser straffas för att många i den är dyra? Ska man straffas om man lever i en tätort i en glesbefolkad kommun? Än värre är det med situationer som Nykvarn där en rikare kommundel har brutit sig loss från den större kommunen (Södertälje) för att sedan kunna ta ut lägre skatt än ursprungskommunen (som naturligtvis blir fattigare). Detta kan inte kallas för något annat än den ekonomiska motsvarigheten till Gerrymandering.

Om dessa argument inte skulle räcka så är det värt att nämna att HSB själv, Göran Persson, har föreslagit av avskaffa kommunalskatten och att Viktor Barth-Kron har skrivit en utmärkt debattartikel på ämnet. Vi syftar därför på att driva frågan på LUF Storstockholms årsmöte första helgen i februari. Vårt förslag kommer att innebära att staten sköter kommunernas uppdrag, eventuellt i lokala administrativa enheter. Nu är det dags att visa att vi inte är centerpartister.

Edvin Mårtensson, ledamot LUF Norrort

Carl Sträng, ordförande LUF Nacka-Värmdö

Skribentfoto: Privat

Skribentfoto: Privat

 

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: