Barngiftemål är och ska förbli förbjudet

Tidigare i veckan släppte Socialstyrelsen en folder titulerad “Information till dig som är gift med ett barn”. För vissa är det otänkbart, men för andra så är det vardag.

För vissa är anledningen att bortgifte förekommer är för att familjen ej har pengarna som krävs för att kunna försörja sig själva. Detta gör dock inte detta lagligt i Sverige, och omyndiga som blivit bortgifta, eller gift sig i utlandet som kommer till Sverige borde få skydd av till exempel staten.

Enligt en undersökning som gjordes 2014 så har FN räknat ut att ungefär 14 miljoner flickor under 18 års ålder giftas bort. Tills år 2020 så kommer denna siffra leda till att ungefär 40.000 flickor under arton års ålder gifts bort varje dag. En siffra som är alldeles för hög.

Detta kan inte bortförklaras genom kultur eller tradition, och samhället, våra ambassader och institutioner måste visa stöd till de som vill stoppa dessa giftemål. Detta kan vara allt från att ge vägledning till den som är orolig att någonting ska ske utomlands, flera volontärer eller väktare på flygplatser som kan hjälpa och skudda en individ som är medveten om att denne kommer att bli bortgift eller ingå äktenskap under 18 års ålder.

Socialstyrelsen tog fram en folder med information om vad man ska tänka på ifall man anländer till Sverige som gift med ett barn. Socialstyrelsen har nu dragit tillbaka broschyren men ordet fängelse har inte ens nämnts i foldern. Fängelse, ett ord som beskriver det straff man får ifall man gifter sig med en minderårig.

Det finns många lösningar för att hitta gärningsmän och förebygga att detta ens förekommer, och med hjälp av den otroligt avancerade tekniken vi har i dagens samhälle så kan vi komma långt med lite – vi kan till exempel gömma ett extra simkort i telefonen, där ett nummer till den svenska ambassaden ligger inlagt.

Den som blir utsatt för hedersrelaterat förtryck ska få all hjälp den kan få, och det blir inte enklare av att Socialen delar ut foldrar till män som valt att gifta sig till en minderårig, utan den som blivit utsatt för hedersrelaterat förtryck genom giftemål  borde få en folder som ger dem vägledning och information hur man ska kunna ta sig ur äktenskapet.

Alexander Lundholm

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto : Privat

 

 

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: