Corona får våra sociala pianotangenter att fastna

Hos min pappa finns en flygel från förra sekelskiftet. Instrumentet kan få en att försvinna in i en drömvärld medan ens fingrar dansar på de många tangenterna. Plötsligt blir man dock bortdragen från drömmen, då c:et ovanför nyckelhåls-c alltid fastnar.

I över ett år har vi levt i en värld som aldrig varit sig lik, och som aldrig kommer bli det igen. Människor har förlorat jobb, familj och vänner. Äldre har tvingats till ett liv i isolering, utan barnbarn och barn. Unga har gått miste om det som utlovades vara ”den bästa tiden i deras liv”, och i stället för att minnas picknickar och uteserveringar i kvällssolen, kommer de minnas förtvivlan över teknik som strular, möten utan människor, och längtan ut till det ”normala”; samma frustration som när pianotangenten fastnar om, och om igen.

Pandemins effekter har visat sig i många former, men en av de tydligare har varit den rapporterade ökningen av psykisk ohälsa, samt psykiska besvär bland befolkningen. I en studie där 1 700 gymnasieungdomar deltog vittnade 50% om att de slutat träffa vänner i den mån som de gjorde innan. En tredjedel uppgav även att de bråkade mer med familjen än de gjort tidigare. Att sluta träffa vänner till en viss mån gör att man går miste om stora delar av det sociala spelet som är en sådan stor del av att vara ung.

Kommunikation kan fortfarande ske över sociala medier, men den kan inte bli ett perfekt substitut till den interaktion som finns i det riktiga livet. Konsekvensen av detta blir att ensamhet, oroskänslor och nedstämdhet bland unga har ökat. Ensamhet har på senaste tiden visat sig vara hälsofarlig, och kan jämföras med att ha dåliga levnadsvanor. Med ensamhet ökar riskerna för hjärt-och kärlsjukdomar, stroke och demens, men risken för andra psykiska problem ökar också.

2020:s årsrapport från BRIS gör det ännu tydligare att se nedgången i det psykiska måendet bland barn och unga. Enligt statistiken ökade kontakterna med barn med 16% jämfört med 2019, och samtal om ångest med 61%, samt samtal om nedstämdhet ökade med 55%. Detta är dystra siffror som bör tas på största allvar av makthavarna.

Efter att ha läst denna dystra statistik är det lätt att känna sig liten och obetydlig; glöm inte bort att du är den viktigaste personen och att det bara finns en av dig. Därför är det viktigt att du tar hand om dig och ditt psykiska välmående. Vissa dagar kommer att kännas tuffare än andra, jag vet, men om du kan försöka på de bra dagarna, kan du vara snällare mot dig själv på de tuffare dagarna.

Lite tips från hobbypsykologen:

Underskatta inte den fysiska aktiviteten. Det behöver inte vara något stort eller tungt, utan det räcker med att ta en kort promenad utomhus för att ge hjärnan lite omväxling och nya intryck. Studier har visat att stillasittande under längre perioder är skadligt för kroppen och kan leda till fysiska såväl som psykiska besvär. Om du däremot inte har tid eller ork för att ta dig ut på en promenad, är även en kort tur till kylskåpet eller runt huset lite då och då, mycket bättre än att bara sitta passivt.

Spela spel. Det kan vara allt från brädspel med familjen till onlinespel med vänner. Spel kan användas som ett sätt att komma bort från verkligheten en stund, men det kan även användas för att stärka sociala band och dämpa stress. Om man vill slippa brädspel med familjen, finns det ett antal digitala alternativ där man kan spela med sina vänner i stället.

Lyssna på din favoritmusik, eller upptäck nya genrer och artister. En studie från University of Minnesota har visat att musik kan bidra till att dämpa symptom hos människor med ångest och nedstämdhet. Ja, pandemin är ett helvete, eller en c-tangent som alltid fastnar. Nu börjar vi dock snart se ljuset i tunneln, och kanske kan vi få en sommar med picknickar och uteserveringar – så länge vi orkar hålla ut.

Cecilia Modig

Skribent Radikalt forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: