Du gamla, du fria

Nere på min gård, i detta nu, pågår en något sen studentmottagning. Det är sådana tider nu, vita hattar och skålande i champagne. Ett tal av fadern och sedan stämmer det firande sällskapet upp i sång. Du gamla, du fria, du fjällhöga nord. Jag är på väg ner till tvättstugan och sneglar över en buske när jag får syn på studenten i fråga. En normallång, ljushyad nittonåring med bakåtkammat hår och slätstruken skjorta. Jag vet inte varifrån exakt min association kommer, men blixtsnabbt dyker ordet Sverigedemokrat upp i huvudet.

Sverigedemokrat. Han står där på andra sidan grönskan och firar en av de största dagarna han någonsin kommer uppleva. Själv har jag tyvärr inte tagit studenten än och vet därför inte huruvida nationalsångssjungande tillhör vanligheterna eller inte. Men oavsett – varifrån kommer den instinktiva kopplingen mellan nationalsången och Sverigedemokraterna?

Partiet är ett hemskt sådant med värderingar som tack och lov inte återfinns på många andra ställen. I dess historia hittas spår till nazismen och SD är emot adoption för homopar. De har blivit större, absolut och tyvärr, men de är inte alla. Långt ifrån. De flesta av oss – de flesta svenskar – ställer inte upp på deras rasism och intolerans och kommer heller aldrig acceptera den. Ändå har vi låtit dem ta begreppet svensk och förvandla det till något som för de flesta svenskar förefaller orimligt.

För vad är svenskheten? Vem bestämmer vad svenskheten är? Sverige är ett land som mäter högt i demokratiindex, som är bland världens mest jämställda och ett land där du är fri att utöva vilken religion du vill. I politikens värld är begrepp en konst. Den som lyckas göra begreppen till sina egna är vinnaren. Sverigedemokraterna har tagit svenskheten och gjort om den till det mest osvenska någonsin. Och vi har låtit dom.

För mej, och för många, skulle det kännas mer rätt med en svenskhet som symboliserade respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och allt annat vackert vi har skapat i landet. Vi måste låta de värderingarna prägla begreppet svensk och låta oss alla sjunga Du gamla du fria dagen vi tar studenten.

 

Elin Hjelmestam,

skribent Radikalt Forum

Elin

Elin Hjelmestam. Foto: privat.

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: