Erkänn Västsahara!

Året är 1975. Spanien lämnar sin tidigare koloni i Västsahara utan att ta de sista stegen mot avkolonialisering. FN har krävt att Spanien ska låta den tidigare kolonin få självständighet, men detta krav struntas fullständigt i. Istället låter man Marockanska trupper invadera Västsahara. Trupperna möter motstånd av den saharawiska självständighetsrörelsen Polisario. Det som följer är en 16 år lång väpnad konflikt som tar uppåt 20 000 liv. 1991 blir bägge parter ense om en gemensam vapenvila. Enligt avtal ska man även tillåta en folkomröstning om Västsaharas självständighet. 30 år senare har denna folkomröstning fortfarande inte ägt rum.  

Drygt 20 år efter vapenvilan, i det lilla landet Sverige, röstade den socialdemokratiska oppositionen, med majoritet, för att få regeringen att erkänna Västsahara. Under valet 2 år senare lovade även Löfven att både erkänna Palestina och Västsahara om sossarna skulle bilda regering. Löfven-regeringen erkände Palestina men 2016 kom beskedet att man inte skulle göra detsamma med Västsahara. Ett enormt svek mot Västsaharas befolkning som fortsätter att leva under ett brutalt kolonialvälde. Kolonialismen är något som inte passar in i en modern värld, låt oss därför ta ett steg i rätt riktning och erkänn Västsahara som ett självständigt land.  

När man 2016 beslutade att inte erkänna Västsahara som självständigt försvarade Margot Wallström beslutet med anledningar som att Västsahara utgjorde en avkoloniseringsfråga i FN och att frågan redan står på säkerhetsrådets dagordning. Problemet med att lämna över Västsaharas öde i FN:s händer är länder som Frankrike och Spaniens relationer till Marocko. Detta framkommer som tydligast i att MINURSO inte får genomföra rapportering av brott mot mänskliga rättigheter i det ockuperade området. MINURSO agerar nämligen på mandat av FN:s säkerhetsråd där Frankrike har en permanent plats och därför även vetorätt. På så vis kan säkerhetsrådet inte genomföra beslut som skulle kunna skada Marocko.  

Ännu ett bakslag mot Västsaharas självständighet var 2020 när den före detta amerikanska presidenten Donald Trump förklarade Marockos ockupation som legitim. Han gjorde detta i utbyte mot att Marocko skulle öppna upp för diplomati med Israel. Samma år avbröts även vapenvilan som hade pågått sedan 1991 då Marockansk militär gick in i den så kallade buffertzonen för att börja skjuta mot civila. Denna strid pågår fortfarande, vilket gör det ännu mer aktuellt för Sverige att erkänna Västsahara som självständigt.  

Det är pinsamt att Sverige har fallit för trycket från Marocko och fortfarande inte erkänt Västsahara som självständigt land. Den nya regeringen borde därför ta sig i kragen och erkänna Västsahara helst igår. Den bästa stunden att låta Västsahara bli självständigt var 1975, den näst bästa stunden är nu.  

Cecilia Modig, chefsredaktör

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: