Ett tal från ett annat almedalen

Föreställ dig att Liberalerna inte vore konservativa. Att partiet vore liberalt och progressivt. På riktigt. Föreställ dig att vår partiledare håller följande tal som sitt Almedalstal. Verkar politiken olik Liberalernas? Alla förslag som omnämns är Liberalernas officiella politik.

Under det senaste året har vi fått pröva på att leva ofritt. Det är inte något som passar de flesta av oss. Vi blir långsamma, trötta och liksom lite konstiga i huvudet av att ha våra liv begränsade och av att inte få träffa så många andra människor. Tack vare forskning, marknadsekonomi och internationellt samarbete så är snart de flesta av oss vaccinerade. Vi kan sitta kvar på krogen lite senare igen. Vi kan snart ge oss ut och resa genom Europa och efter sommaren så kan våra barn återvända till skolan, på riktigt.

Men alla kommer inte att kunna återgå till friheten då samhället nu öppnar upp igen. För många människor är de frihetsinskränkningarna vi har behövt genomleva normalläget. Denna ofrihet vi har fått känna av är bara en skugga av den ofriheten som många av världens fattiga lever i. Och nu när vi alla har varit portade från att resa runt i världen så kan vi börja ana hur de miljarder människor känner sig som aldrig har haft friheten att lämna den platsen där de befinner sig.

Det samhälle vi nu återgår till kan inte vara detsamma som det vi levde i före 2020. Vi kan inte längre tolerera den ofriheten som råder här i Europa och ute i världen. Det börjar här i Europa. Liberalerna har Sveriges skarpaste Europapolitik. När kontinenten skulle enas om att bekämpa pandemins förödande ekonomiska konsekvenser, då stod Sveriges regering vid sidan om och gnällde. Det är dags nu att bygga ett Europas förenta stater i vilket Sverige är en aktiv medlemsstat. Den Europakommissionär som kommer att väljas från Sverige 2024 ska komma från Liberalerna – det kräver vi av alla regeringar vi kan komma att stötta.

Vi står även starka för friheten för de som inte befinner sig i Sverige eller Europa. EU måste ha en gemensam, human migrationspolitik. Vi måste skapa fler lagliga och säkra vägar in till Europa. Dessutom ska det bli enklare att söka uppehållstillstånd i Sverige för att arbeta. Nu öppnar vi visserligen vissa gränser, men det långsiktiga målet är en värld med bara öppna gränser. Det borde vara en självklarhet att fri rörlighet över nationsgränser är en mänsklig rättighet.

Och för alla de som lever i misär runt om i världen och som inte kan ta sig hit till Sverige så har jag ett tydligt budskap. Sveriges bistånd är viktigt för oerhört många människor och Liberalerna kommer inte att röra enprocentsmålet för bistånd. Sverige har världens mest generösa biståndspolitik och nu har vi möjlighet att låta våra pengar göra ännu större skillnad genom att öka vårt klimatbistånd så att alla stater kan få en möjlighet att ställa om så att vi kan möta klimatkrisen som en enad planet.

Vi i Liberalerna pratar inte bara om samma gamla saker. Vi måste också våga tänka längre i svåra frågor. Liberalerna föreslår att rätten att i livets slutskede själv få välja att avsluta sitt liv utreds. Dessutom måste det föras en seriös diskussion om den svenska narkotikapolitiken. Den måste utredas med målet att minimera narkotikarelaterat lidande. Alla alternativ måste ligga på bordet, även obekväma sådana. Vi vill dessutom ge icke-binära personer möjligheten till ett tredje juridiskt kön. Och den som vill föda någon annans barn ska ha rätt till det. Vi vill göra altruistiskt surrogatmödraskap lagligt.

Nu när vi öppnar upp vårt samhälle måste det bli friare än förr och vi vill vara tydliga med att vi tänker gå längst fram i detta uppöppnande. Liberalerna tänker nu tydligt ta rollen som Sveriges mest progressiva politiska parti. Vårt mål är att Sverige lika tydligt ska vara världens mest progressiva stat.

Carl Sträng

Chefredaktör Radikalt forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: