Euro, ja tack!

Året är 2003, Göran Persson är statsminister i Sverige. Liberalerna heter fortfarande folkpartiet och våran partiledare är Lars Leijonborg. En sak som inte har ändrats sedan dess är vår kärlek till och vårt engagemang för att införa euron.

Vad som hände 2003 tror jag nog att alla vet, euron förlorade, 55,91%. Idag den 14 September 2023 när jag skriver det här, 20 år efter omröstningen skedde ser dock resultatet annorlunda ut. Majoriteten av svenskar idag är för euron, 54% mer exakt. Så om vi hade haft en omröstning idag, 20 år efter den första omröstningen 2003 hade euron gått igenom.

Varför borde vi dock införa euron som valuta? Varför är det så bra?

Jo, att tillhöra en större valuta i orostider som till exempel nu när det har brutit ut ett krig i vårt närområde är säkrare då mindre valutor är betydligt mer sårbara för att förlora värde. Vi har ju redan sett hur den svenska kronan har försvagats enormt på sistone.

En grej som nog vi alla i LUF-landet älskar är EU, och genom att införa euron kommer vi få mer inflytande i EU på grund av att vi då kommer tillhöra den gruppen som har infört euron som till exempel Tyskland. Det blir även lättare att resa till andra EU länder då man inte behöver krångla med att växla den svenska kronan till euro och växlingsavgifter när vi reser utomlands i våra närliggande länder

Att våra valuta vare sig det är euro eller den svenska kronan är en grej som påverkar oss alla i samhället. Majoriteten av oss idag är för euron.

Vänta inte längre, ha en till omröstning för euron idag!

Nathalie Dalnor, skribent

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: