EU:s Snusförbud Hjälper Inte Någon

1992 förbjöd Europeiska Unionen all användning av munsnus, i alla EU-Länder. Förutom Sverige.

Vi i Sverige har snusat sedan 1822. Varför? För att vi får göra det, och för att vissa tycker att det är gott. Rökning är inte förbjudet inom den Europeiska Unionen, trots att rökning farligare och lättare orsakar cancer. Snus innehåller också nikotin, men snus är absolut inte farligare än cigaretter. Enligt “Smoke Free Partnership” så dör ungefär 79.000 av rökning, varav 19.000 av de människorna dör från passiv rökning varje år i den Europeiska Unionen. Detta antal skulle kunna minska drastiskt ifall folk valde snus som alternativ till rökning.

De enda lagarna som omfattar rökning av cigaretter är hur mycket du får ta med dig när du reser in i ett EU-land, och hur reklamen ska se ut på paketet, skatten på cigaretterna,  de företag som tillverkar cigaretter måste meddela till Europeiska Unionen vad som finns i cigaretten, åldersgräns är också ganska självklart. Detta är ju mycket smart, men EU har inte förbjudit försäljning av cigaretter, utan låter butiker och kiosker sälja varan i stora mängder utan att någon säger till.

Grejen är den, när snus förbjöds så nämns det att “På grund av rädsla för att den nya tobaksprodukten sprider sig över hela Europa och dess aggressiva marknadsföringstaktik mot ungdomar, krävde Europaparlamentet ett totalt EU-förbud mot försäljning av oral tobak i september 1987.” Detta var alltså ett argument för att avbryta försäljning av snus.

Snus är inte lika farligt som cigaretter, och är ett bra sätt för att hjälpa människor att sluta röka. EU, snälla legalisera snus i den Europeiska Unionen.

Alexander Lundholm

Medlem LUF Storstockholm

Skribentfoto: Privat

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: