Fler borde ha en mobillåda

I genomsnitt spenderar en svensk ungefär tre timmar om dagen på sin telefon. För ungdomar ligger siffran enligt många studier högre. Dessa tre timmar fylls med sociala medier, spel, dagstidningar, podcasts, musik, sms, busstidtabeller och foton. Det finns många saker att göra på en mobil, varav många gör livet både enklare och roligare. Det finns inte några ordentliga studier som tyder på att skärmtid på något sätt är skadligt för oss. Ändå undrar jag ibland om inte tekniken håller på att ta över. Inte på det där sättet som i science fiction, där datorerna blir smartare och smartare och till sist dödar oss bara för få leva sitt liv. Utan istället genom att vi glömmer bort vårt eget liv. 

De som bygger mobilerna, och kanske framförallt apparna, är inte dumma. Applikationerna är anpassade in i minsta detalj för att trigga vårt belöningssystem. Facebook är kanske det kändaste exemplet, som väntar med att ge notiser om gillamarkeringar i några minuter, så att vi ska få större dopamintillskott. De anpassar flödet till precis vad vi vill se och Facebook, som äger nästan alla de största plattformarna för sociala medier, använder allt de vet om oss för att få oss att fastna mer. Men även alla spel som är designade att ge ut belöningar precis när vi är på väg att ge upp. Och kanske en av de mest geniala idéerna från Snapchat (som tillhör Facebook-koncernen); streaks. Detta så att appen faktiskt måste användas dagligen.

Stressen hos svenskarna har ökat de senaste tio åren, särskilt hos gruppen 16–29 år (som ofta använder telefonen ännu mer än tre timmar om dagen). Skälen till att stressen har ökat är komplexa och det är många faktorer som spelar in. Men tänk vad tre extra timmar om dagen hade kunnat göra. Man hinner med ganska mycket på tre timmar. Tre timmar är nästan 20% av en människas vakna tid. På tre timmar hinner man träna, laga och äta middag i lugn och ro, dricka te och läsa en bok. Eller något helt annat.

Dessutom tyder mycket på att en del stress kommer från sociala medier och från att få mail från arbetet utanför arbetstid. Så telefonen tar kanske inte bara tid från avkoppling, utan ger mer stress. Jag undrar också vart ifrån vi har tagit dessa tre timmar. För tjugo år sedan hade ingen en smart telefon. Hade vi då tre timmar till övers? Vilka tre timmar är det vi har fått försumma?

Jag är på alla sätt för frihet. Jag är för att man ska få spendera precis hur många timmar som helst på telefonen om man vill det. Men stressen i Sverige har ökat mycket de senaste tio åren. Tänk vad flera timmar till om dagen hade kunnat göra för en person som inte hinner med sitt liv. Apparna är designade för att göra oss beroende, för att stimulera belöningssystem i hjärnan så att det ska bli omöjligt att avstå.

Jag tror att vi bör ha större aktsamhet, för det har aldrig tidigare på denna skala, funnits något som är designad så noggrant för att göra oss beroende och varit så accepterat. För på många sätt är telefonberoendet likt alkohol-, nikotin- och drogberoenden. Utöver att nästan alla är beroende av telefonen.

Skribentfoto: Anna Törnström

Agnes Eriksson

Skribent Radikalt Forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: