Folk som inte läser är en samhällsfara

Ja, det är jag igen. Den tjatiga folkpartisten som tjatar hål i huvudet på varenda tjomme om vikten av läsning. Som du säkert gissat vid det här laget är jag här för att tjata hål i huvudet på just DIG om vikten av läsning. 

Temat för denna månad är just frihetsfrågor som berör unga, och vad är inte viktigare då än läsning. Faktum är att läsning inte bara har den magiska kraften att kunna minska de kulturella klyftorna mellan klasserna, utan det kan även innebära en flykt från vardagen. Ett erbjudande om en flykt från en vardag som kanske annars präglas av mobbning, föräldrar som bråkar eller ett matteprov som stressar. 

Förmågan att kunna försvinna in i bokens magiska värld är egentligen lika viktig för unga som för vuxna, men det är den yngre generationen vars läsning konstant hotas av den blå skärmens lockande ljus. Läsningen ger inte samma magiska dopaminpåslag som varje ny Tiktok-video ger. 

Det som Tiktok-videon däremot saknar är läsningens oändliga möjligheter. Den viktigaste möjligheten som läsningen ger är förmågan att klara sig i samhället. En person som saknar läskunnighet i den moderna världen blir otroligt begränsad till vad hen kan göra. Såklart är det ju inte så att man blir analfabet om man knappt rört vid en bok mer än i skolan, men man löper ändå större risk för att bli begränsad senare i livet. 

Man riskerar att gå miste om viktig bildning, kulturell såväl som akademisk, och på så sätt stängs dörrarna en efter en. Vissa av dörrarna kan man såklart ta ikapp som vuxen, men varje dörr kommer bara att bli tyngre och tyngre allt eftersom tiden går. 

Att unga läser är en frihetsfråga som är otroligt viktig, och som inte kommer bli mindre viktig på sikt. Vi måste inse att den minskade läsningen riskerar att bli en samhällsfara som lämnar stora sår i mänsklighetens historia.

Cecilia Modig, chefsredaktör

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: