Forssmed, sluta backa framåt

Nyligen blev HHC och åtta andra substanser narkotikaklassade av regeringen, vilket innebär att det är olagligt att köpa, sälja och använda dem. HHC är en cannabinoid som finns naturligt i hampaväxter i små mängder.

Ännu en gång beter sig Sverige som en bilist som ska köra framåt men som lägger i backen. 

Det är sorgligt att se att kriminaliseringen fortsätter, eftersom det på många sätt är ineffektivt. Det är sedan tidigare känt och bevisat att det leder till svarta marknader, eller som i fallet av HHC: en ny substans som hamnar i en slags juridisk gråzon och tillslut kriminaliseras. Det blir en ond cirkel av ineffektivitet. Folket vill ha cannabis, men staten förbjuder det, vilket tvingar företag att hitta nya substanser som ger samma effekt, genom luckor i lagen. Luckor som sedan återigen fylls med ny moraliserande lagstiftning. Detta är konsekvensen av att naivt försöka lagstifta bort efterfrågan.

Sverige måste vända riktning. Från kriminalisering till avkriminalisering. Det nuvarande drogpolitiska landskapet är präglat av föråldrad moralism, snarare än vetenskap. Man kan inte navigera med en gammal karta i en ny värld. 

Det är dags att tänka progressivt och sluta backa framåt!

Stella Holm, skribent

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: