Framtiden stavas civilingenjör

Förra året visade det sig att antalet kvinnor som var antagna till civilingenjörsutbildningar hade minskat efter en stadig uppgång. Det här kan bero på slump lika gärna som något annat men sanningen är att andelen kvinnor på civilingenjörsutbildningar är svindlade få.

Det här är extremt synd dels för att alla branscher mår bra av mångfald men också för att det är sån brist på kompetens. Dessutom mister nog många kvinnor chansen till karriärer de skulle kunna trivas väldigt bra med. Själv pluggar jag för tillfället till civilingenjör i datateknik, ett program med mellan 10-20 procent kvinnliga studenter. Och jag funderar ofta på vad det här kan bero på. För det är inget snack om att det inte beror på betyg. Jag tror att de tre största anledningarna är okunskapen kring vad det faktiskt innebär att vara civilingenjör, att det upplevs vara en mansdominerad miljö och att många tror att matten är ofantligt mycket svårare än vad den faktiskt är. 

Det behövs verkligen fler kvinnor som pluggar till civilingenjör. Efter att ha kollat statisk från lite olika källor verkar andelen kvinnor sammanlagt ligga på ca 20-30 procent om man tittar på alla civilingenjörsutbildningar i landet. Om utbildningarna har en viss könsfördelning så resulterar det sannolikt i att arbetsplatser har liknande könsfördelning. Jag tror verkligen att alla utbildningar, branscher, klassrum, och så vidare mår bra av mångfald. Det finns flera studier som pekar på att en mångfaldig grupp presterar bättre på flera olika plan. Överrepresentation av någon grupp är aldrig bra. Så vad är det som gör att så få kvinnor väljer att plugga till civilingenjör?

Den första anledning jag nämnt var okunskapen kring vad en civilingenjör sysslar med. Sanningen är att det inte går att ge ett rakt svar på den frågan då yrket har en enorm bredd. Det går att jobba med allt mellan himmel och jord. När man väljer att utbilda sig till civilingenjör så går det att välja olika inriktningar såsom bioteknik och industriell ekonomi men det betyder ändå inte att det nödvändigtvis är i den branschen man hamnar. Det finns gott om utrymme att gå på egna intressen och självklart beror en del på slumpen också. Det går även att välja generella inriktningar såsom teknisk fysik vilket lämnar om möjligt ännu fler dörrar öppna.

Det andra jag nämnde var att många upplever att branschen är mansdominerad. Det går inte att förneka att det finns en skev könsfördelning inom yrket. Men det är ju ingen anledning att att inte söka utbildningen! Bidra istället till att sakta men säkert uppnå jämställdhet! De flesta företag letar febrilt efter kompetenta kvinnliga ingenjörer. Ju fler kvinnor som väljer utbildningen och yrket desto fler kvinnor banar man vägen för.    

Den tredje anledningen jag nämnde var att många tror att, speciellt matten, men kanske också utbildningen generellt – är svårare än vad den är. Det är sant att det är få som glider igenom en civilingenjörsutbildning men med en del slit och jävlar anamma så klarar de flesta utbildningen. Jag är personligen inget mattesnille, jag läste inte ens matte 5, men jag har klarat alla mina mattkurser hittills utan att ha slitit ihjäl mig. Och om man inte skulle klara en tenta så är det inte hela världen, det går alltid att göra en omtenta. Så man ska verkligen inte låta matten skrämma en! Med kämparglöd klarar man det!

Jag avslutar med fyra anledningar till varför man borde bli civilingenjör:

  1. Framtidsyrke! Det behövs otroligt många civilingenjörer och behovet blir bara större och större båda i Sverige och utomlands.
  2. Det är ett brett och varierande yrke! Som jag redan nämnt är civilingenjör ett brett yrke, man kan jobba med allt från ekonomi till produktutveckling, systemutveckling och projektledning.
  3.  Internationellt yrke! Det är ett yrke som är lätt att flytta utomlands med, din examen är giltig överallt.
  4.  Välbetalt! Du behöver inte oroa dig över hur du ska betala räkningarna i framtiden även om det är slitigt under studietiden. Pengar ska självklart inte spela en avgörande roll för ens karriärsval men det är ändå skönt att veta att man kommer att klara sig ekonomiskt på sitt yrke.
  5. Så om du tror att civilingenjör skulle passa dig men är osäker på om du kommer klara utbildningen. Tveka inte! Sök! För utbildningen klarar man alltid. Och dessutom, som de brukar säga på KTH, the future is too important to be left to men. 

Sarah Narrowe Danielsson

Skribent Radikalt Forum

Skribentbild: Erika Apéll

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: