Friheten som är till för nästan alla

En nazistdemonstration är inget en rimlig människa vill ha på sina gator. Inte heller ska en rimlig människa vilja förbjuda den. 

I veckan har  stor medial uppmärksamhet riktats mot Göteborg. Där har nazister, under den judiska högtiden Jom Kippur, fått tillstånd att demonstrera i närheten av en synagoga. Stadens judiska församling har uttryckt stark oro över situationen. En känsla som givetvis är befogad. Men trots ens egen avsky för demonstrationen, är det inget man bör vilja förbjuda.

Alla i Sverige har demonstrationsfrihet. Linnéa Katz, ledamot i informationsstyrelsen vid judiska församlingen i Göteborg, underströk vikten av den här rätten i en artikel i SVT. Även nazisternas rätt. Däremot sa hon också: ”jag kan inte förstå att de får tillstånd att gå så nära oss just denna dag”.  Det är många som håller med Katz som saken, men för min del är det här skon klämmer. Jag välkomnar att så många som möjligt uttrycker oro över nazisters aktivitet och fördömer allt som har med det och dem att göra, men det här resonemanget håller inte. Man kan inte säga att alla har rätt att demonstrera, även nazister, och samtidigt mena att just nazister under vissa dagar på vissa ställen inte skulle få det. Det blir bara motsägelsefullt. En frihet har man inte lite då och då. Men självklart är det extra olyckligt att demonstrationen äger rum just där och då. Antagligen är det ingen slump.

Hur som helst, polisen lär ju med allra största sannolikhet vara på plats under demonstrationen och ska enligt lag ingripa där lagöverträdelser inträffar. Kritiken som riktas mot polisen, att de skulle gulla med nazisterna, vill jag påstå är omotiverad. Polisen följer svensk lagstiftning och är det något man ska kritisera så är det den. Även om jag anser att ingen liberal bör stötta den typen av kritik heller.

I grund och botten så är det här en principfråga. Har alla  rätten att demonstrera och yttra sig eller inte. För en liberal är svaret JA! Det ska vara högt i tak och även uppenbart förkastliga åsikter ska få finnas och vädras inom lagens ramar.

Samuel Rubinstein

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Erika Apéll

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: