Gör demokratin en tjänst – bli en Rosling

Under gårdagen lämnade en stor samhällsinformatör och engagerande profil oss. Hans Rosling var läkare, professor i internationell hälsa och grundare till den pedagogiska informationshemsidan Gapminder. Men – kanske framför allt – var han en ikon för upplysningen i den svenska samhällsdebatten.

Hans Rosling kämpade mot ignoransen och okunnigheten. Han arbetade för att pedagogiskt förmedla det vetenskapliga budskapet att världen faktiskt är på väg åt rätt håll. Att folk får det bättre. Att lidandet minskar. Att förutsättningarna ökar. Han ägnade en stor del av sitt liv åt att mana folk till att förhålla sig till sanningen.

Vi i politiken har mycket att lära av Rosling, och mycket att tacka honom för. För även om Hans Rosling inte var politiker, besatt han många kompetenser och värderingar som politiken behöver. Han var kunnig, principfast, en mycket skiklig retoriker och han backade inte för att berätta hur det var.

För vi lever i värld där trenden är att de som utger sig för att ”berätta hur det är” faktiskt inte förhåller sig till fakta och vetenskap på det strikta och korrekta sätt som Hans Rosling. Ofta är de som utger sig för att berätta hur det är inte sena med att betona rädsla, oro och andra icke-mätbara och okonkreta kriterier, som istället för att hjälpa samhället framåt driver människor till att fatta irrationella och ounderbyggda beslut. Oro ska självklart tas på allvar, men oskälig och orimlig oro måste också bekämpas – den kan inte tillåtas styra ohämmat. För att politiken ska kunna fungera och vara så effektiv som möjligt krävs att politiker såväl som väljare har en korrekt världsbild, som genomsyras av utbildning och fakta. Det är nämligen bara då vi får faktiska lösningar på faktiska problem. Och då kan vi inte ha ett ”post-truth”-samhälle, där alla skapar sig sin egen sanning baserat på egna känslor.

Sist, men inte minst, tror jag också att vi kan lära oss av hans retorik. Rosling är nämligen något oerhört pedagogisk. Han fångar intresse och får en att minnas hans budskap genom simpla knep som att lägga upp sin fot på bordet eller rada upp äpplen i en Tv-intervju. Han är ett utmärkt exempel på att man kan vara cool och kunnig samtidigt. Och att korrekt information inte är så komplext att det inte kan förmedlas till vem som helst.

Jag hoppas att vi länge, länge kommer minnas allt det som Hans Rosling lärt oss. Men jag hoppas också att vi kommer minnas honom. Som den upplysningskämpe och förebild han var. Och hans arbete för sanningen.

Så gör nu mig, dig själv, demokratin och politiken en tjänst och för Roslings goda gärning vidare. Gå in och uppdatera din världsbild på Hans Roslings pedagogiska hemsida Gapminder .

 

Saga Bowallius

Redaktör Radikalt Forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: