Kasta inte sten i glashus heter det

Efter det att Anna Kinberg Batra klargjort att Moderaterna kan tänkas samarbeta med Sverigedemokraterna har diverse debatter pågått jämsides med varandra. I en av dessa förekommer kritik främst från vänsterhåll, där man menar att moderater likställer SD med Vänsterpartiet och därmed legaliserar rasism. Jag är inte här för att ta ställning i debatten som sådan, utan snarare för att understryka ett argument från vänstern som används i debatten som, minst sagt, är obehagligt.  

När Jan Björklund i september förra året sa till DN att både V och SD har djupt odemokratiska rötter, men bör behandlas korrekt som de invalda partier de är, röt Jonas Sjöstedt ifrån. Vänsterpartiet hade minst sagt gjort upp med sin historia till skillnad från SD och Björklunds uttalande legitimerade rasisterna, svarade han.

Även en av Sveriges mest framgångsrika och mäktigaste mediemän, eller ska jag kanske säga den stora humanisten och socialisten, Alex Schulman uttryckte sig även han i frågan i söndags. I hans krönika i Expressen får sig Kinberg Batra en känga. Hennes uttalande om att tidigare samarbeten med V inte rört hennes hjärta åt vänster och att liknande samarbeten med SD inte rör henne åt det hållet heller, var enligt Schulman ett normaliserande av rasismen. Han nämner, likt Sjöstedt, att V gjort upp med sin kommunistiska historia medan SD:s nazism fortfarande är vid liv.

Trots att vänsterpartister inte längre hyllar diktatorer och förnekar folkmord till vardags, håller inte alla med om att partiet gjort upp med sin historia. Vem har i så fall avgjort det? Är det Sjöstedt, som i ung ålder gick med i vad som då hette Kommunistisk ungdom eller är det kanske den stora socialistiske kämpen Schulman?

Det mest intressanta och kanske även oroväckande är hur respektive herre resonerar. Det är inte okej att varken samarbeta med SD eller likställa dem med V eftersom V till skillnad från SD helt frigjort sig från sitt skamliga förflutna. Sjöstedts och Schulmans slutsats bör därför bli att Jimmie Åkesson och kompani bara behöver påbörja någon slags frigörelse från nazismen för att det ska vara fritt fram för Kinberg Batra och övriga partiledare att samarbeta. Ingen kan tro att varken Sjöstedt eller Schulman tycker slutsatsen låter rimlig, men V måste såklart låtsas som de gör det. Hur ska de annars kunna rättfärdiga att den nuvarande regeringen tar stöd av dem, ett parti vars politiker för inte alls så länge sedan hyllat diktatorer och förnekat folkmord?

Personligen tycker inte jag att något rimligt parti ska samarbeta med partier, vars politik tagit avstamp i  odemokratiska ideologier, hur mycket eller lite de än må ha frigjort sig ifrån dem. Vare sig det är Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. 

Samuel Rubinstein

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Privat

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: