Låt bli då

I den stora hög med nyhetshändelser och skandaler på sistone är det framförallt två saker som sticker ut lite extra för mig och påminner mig om varför jag tycker det är så otroligt viktigt att stå upp och kämpa för det fria samhället. “Vinstbegränsning” och förbud mot tiggeri. Dessa två kan verka som ganska olika förslag och frågor, men i själva verket bygger de på samma princip; det man ogillar ska förbjudas.

Politiken handlar ofta om just detta, vad man ska förbjuda, hindra eller begränsa. Det man personligen ogillar måste vara fel på ett samhälleligt plan. Förmodligen är detta främst ett sätt för en person att rationalisera sin egen aversion. För en riksdagsledamot eller generellt en person med mycket inflytande eller makt är det enkelt att ropa förbud. Man ser till siffror och sin egen makt och glömmer så gärna bort vad det faktiskt handlar om: människor.

I ett fritt samhälle måste man få vara fri att göra även sådant som kanske inte alla tycker om. Det som är så fint med ett liberalt och demokratiskt samhälle är att man även aktivt kan välja bort sådant som man ogillar. Om man ogillar tanken på att någon förfärlig och hemsk riskkapitalist kan tjäna pengar på att ditt barn får en utbildning, så finns det faktiskt något du, ja just du, kan göra åt det. Nämligen att inte sätta ditt barn i en friskola. Tycker du att det är fel att någon kan tjäna hela 100 kronor om dagen på att sitta vid en tunnelbanenedgång? Ge inte personen pengar då! Tror du att porr är hemskt och skadligt? Titta inte på det! Är du rädd för att bli dum i huvudet av att röka gräs? Guess what, du måste inte.

Och just detta är det fina med ett fritt samhälle, du kan inte bara göra det som du vill göra, utan även avstå från det du ogillar. Genom den fria marknaden ger man också makt till folket. Man kan bestämma själv över sina egna pengar och handlingar. I ett land med fri marknad, kan man, åtminstone i teorin, driva ett bolag på ett kommunistiskt vis, att göra det motsatta i ett kommunistiskt system vore omöjligt.

Att vilja vara fri att bestämma över sina egna handlingar och pengar är, tvärtemot vad många verkar ha råkat få för sig, inte alls det minsta egoistiskt. Det är förnuftigt och helt rationellt. Vad som däremot är oerhört egoistiskt är att tycka att man har rätten att bestämma över andra, att utöva makt över en annan person, att bestämma över någon annans handlingar och att fatta beslut åt en annan människa. Det om något, är höjden av egoism.

Philip von Scheele
Skribent Radikalt Forum
Skribentfoto: Privat

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: