Låt inte staten begränsa porren!

I Expressen Debatt skriver Centerkvinnor med Ordförande Sofia Jarl att staten borde begränsa porren för att skydda ungas hälsa. De föreslår att staten ska försvåra åtkomsten av porr med hjälp av en output-lösning, där tillstånd för att få tillgång till porr på den egna apparaten behövs. För att skydda unga pojkar och flickor från den skeva bilden av sex som “mainstream porr” på internet kan ge, och motverka att porrindustrin agerar sexualupplysare.

Att porrindustrin, med dess problematiska uttryck kring sex, makt och våld, inte ska få agera sexualupplysare för unga är helt korrekt. Dock så är inte restriktioner och fördömanden lösningar på problemet.

De som vill hitta till porren kommer att göra det, vare sig det finns restriktioner eller ej. Därför skyddas inte de som skyddas bör. Därtill, skapar man en situation där staten kan bestämma vad dess medborgare får och inte får göra på internet, vilket är en farlig väg att slå sig in på. Men framförallt, så bortser man totalt från att unga är kapabla till att vara vettiga porrkonsumenter. För det är långt ifrån alla unga porrkonsumenter som har svårigheter med att skilja på verklighet och fiktion.

Det som däremot behövs är samtal. Samtal med vuxna som på ett bra och inlyssnande sätt kan diskutera och problematisera våldsuttryck, tvång och skeva bilder kring hur sex går till. Utan att döma eller fördöma.

Där är skolan och den nu till synes frånvarande sexualundervisningen nyckeln. Mer, och mer kvalitativ sex och samlevnadsundervisning. Det är viktigare än någon porrbegränsning i världen. Eftersom, det är just genom en kvalitativ sexualundervisning som de som har en destruktiv inställning till hur sex går till kan nås. I samtal kring ömsesidigt, respekt och samtycke. Där frågor kan ställas, funderingar kan luftas och framförallt, där verktyg för att respektera sina och andras gränser kan läras ut och bejakas. För att på så vis även ge unga chansen till att äga rätten över sin sexualitet och rätten till att själva kunna utforska den vettigt på egen hand. I och med att njutning, hänsynstagande och ett härligt samspel är extremt viktigt för ungas hälsa och välmående.

Därför, Centerkvinnor, är det självklart för mig som liberal feminist att ha tilltro till den egna förmågan; att kunna lära sig att den egna friheten aldrig får inskränka på någon annans frihet. Även när det gäller unga porrkonsumenter.

Amanda Bengtsson Jallow

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Privat

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: