Låt Knäckebröhult och kuken representeras på fotbolls-VM

Vi svenskar sätter stor stolthet till att vi lever i ett väldigt fritt land med en lång tradition av fri press och yttrandefrihet. Det bör vi även göra, för ser man till pressfrihet så ligger Sverige trea i världen.  Men vad skulle ni säga om någon berättade för er att det finns ett land där är förbjudet att, utan att skada någon annan eller någon annans egendom, kritisera staten? Där du kan vara kriminell genom ett brott utan offer. Gissningsvis skulle ni tycka att det lät som ett land på andra sidan Östersjön med erfarenheter utav röda fanor och Gulagläger.

Men sanningen ligger närmare än så, nämligen här hemma i det blågula landet som vi kallar Sverige. Inte nog med att man inte får kritisera staten utan att skada någon annan. Man får inte heller hylla sitt land utan att skada någon. Det är nämligen så att enligt svensk lag får får man inte ”förse svenska flaggan med märken, bokstäver eller andra tecken”. Detta innebär bland annat att det är olagligt att åka till fotbolls-VM och skriva Stockholm, Göteborg eller rent av Knäckebröhult på flaggan för att vara lokalpatriot. Dessutom  får man inte vara samhällskritisk och likt Carl Johan De Geers kända konstverk “Skända flaggan”, skriva på en målad flagga som brinner för att visa sitt missnöje med staten.

Detta är givetvis helt befängt, i ett demokratiskt land måste man kunna få göra vad man vill med det som, till syvende och sist, endast är ett tygstycke. Att alla de svenska fans som i somras var på plats i Frankrike och följde det svenska landslaget och samtidigt ville visa att deras lilla ort var på plats samtidigt bröt mot svensk lag är absurt.

Vi säger inte att man bör skända den svenska flaggan, men inte heller att du inte bör. Yttrandefriheten innebär nämligen att du ska få visa dina åsikter hur du vill. Detta även då att skriva på, bränna eller spotta på flaggan, trots att det nödvändigtvis inte är argumentation av högsta kvalitet. 

Lagen är dessutom väldigt inkonsekvent. Om man exempelvis tar konstverket som för ett par år sedan stod på Sergels torg i Stockholm där man kunde beskåda en flaggstång böjd så att flaggan var upp och ned och framförde samma budskap som “Skända flaggan” gjorde på sin tid, men den här gången fullt lagligt. Båda fick möta kritik, men endast det ena kunde ge konstnären en dom och polisen rätt att beslagta konsten. 

Trots att vi liberaler vill avskaffa nationalstaten Sverige till förmån för federationen EU ska människor givetvis vara tillåtna att skända, gud förbjude, även EU-flaggan. Det är dags för Sverige att ta ett ytterligare steg i demokratins blågula färger. Oavsett vilken anledning man har att skriva på flaggan så bör det inte vara ett lagbrott. Du får mer än gärna tycka att det är respektlöst, och du ska vara lika fri som flaggbrännare att visa din åsikt. För att värna demokratin och friheten greppar vi nu alla en röd penna och tecknar ordet ”KUKEN” på den svenska flaggan.

Max Hjelm, första vice ordförande LUF Storstockholm

Hannes Sjöberg, medlem LUF

Skribentfoto: Marcus Willershausen

Skribentfoto: Henrik Knutson

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: