LUF borde ha en landsmötesombudsgrupp

Liberala ungdomsförbundet behövs mer än någonsin. Vår eviga uppgift är att driva, skrämma och i bästa fall locka Liberalerna i en frihetligare riktning. Nu efter partiledarvalet ska LUF verka för den politik som kommer driva upp opinionen – en långsiktig, liberal och lösningsinriktad reformagenda. Man brukar säga att det som är LUF-politik nu är L-politik om 10 år. Men det är en för långsam takt. För att påverka partiet i större utsträckning behöver LUF en ombudsgrupp som driver våra frågor på landsmötet. 

Grön Ungdom har de senaste åren valt en kongressombudsgrupp på deras årsmöte. Kongressombudsgruppen kan bestå av vilka medlemmar som helst, och väljer sedan frågor som är prioriterade inför Miljöpartiets kongress. Deras största bedrift är gymnasieamnestilagen samt en mer liberal narkotikapolitik. Detta är förslag likt dem LUF har försökt driva igenom i flera år, men inte lyckats. Jag tror att vi genom en mobilisering på ett mer strukturerat sätt inför landsmötet och genom att engagera fler av våra fantastiskt duktiga medlemmar kan vi få igenom mer liberal politik än hittills.

Med ett splittrat parti behövs ett enat ungdomsförbund. Jag är trött på att få stryk på landsmötet. Vi har argumenten på vår sida – en skademinimerande narkotikapolitik är helt vetenskapligt bevisad bättre än en restriktiv. Ändå går partiet till val på hårdare tag mot knarket. Vi har duktiga företrädare – ingen tvivlar på frihetens betydelse när man ser Lovisa  eller Joar i talarstolen om en humanare migrationspolitik. Ändå går vi till val på att förlänga den tillfälliga lagen som inte ger människor permanenta uppehållstillstånd. Det måste helt enkelt vara något fel på strategin. Genom att välja profilfrågor och tydliga delegationsledare som samlar unga liberaler i hela landet, och samtidigt engagerar fler medlemmar i kampen, kan vi få det största möjliga genomslaget för vår politik.

Det borde finnas fler vägar till den politiska toppen än att sitta i förbundsstyrelsen. Det kan låta som en klyscha från valfri kandidatur till förbundsstyrelsen (jag har säkert också skrivit så). Det stämmer dock – LUF ska inte vara en “up or out”-organisation. Vi har så många medlemmar som är slipade retoriker och några av Liberalernas kunnigaste medlemmar som aldrig får synas. Det är inte bara orättvist mot dem men rent ut sagt korkat att vi inte använder dessa styrkor. Vi måste bli ett föregångsexempel för partiet och maximera den kompetens som finns inom vårt förbund. 

Ett enat ungdomsförbund är ett ungdomsförbund som sätter den politiska agendan 365 dagar om året, även när partiet stretar emot. Med en tydlig spets mot de konservativa strömningarna i partiet kan vi vara den ideologiska vakthunden vi menar oss vara. Det lovar jag att kämpa för om jag får förtroendet att leda vårt förbund.


Romina Pourmokhtari

Förbundsordförandekandidat Liberala Ungdomsförbundet

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: