LUFarna berättar: Därför ska du gå på basliberal!

Nu är det äntligen dags för Basliberal igen! Basliberalen är en helg för dig som vill lära dig mer om liberalism och om LUF och träffa nya LUFare! Inga förkunskaper krävs. Anmälan sker genom att klicka HÄR, och för de flesta distrikt – LUF Storstockholm inräknat – så är helgen helt gratis.

Men: VARFÖR ska man gå på basliberalen?

Här talar tidigare basliberaldeltagare ut om sina upplevelser.

 

Joar Forssell, ordförande för LUF

joar

Foto: Dennis Lindblom

”Ett engagemang i Liberala ungdomsförbundet ger otroligt mycket. En hittar vänner för livet, vissa hittar kärleken och alla får kunskaper och erfarenheter som inte går att få någon annanstans. Den aktivitet som allra bäst fångar upp vad ett medlemskap innebär är Basliberalen. Basliberalen är verkligen allt det bästa med LUF koncentrerat i en fullspäckad helg. Jag gick Basliberalen våren 2010 och det gjorde verkligen avtryck i mig.

Luften var fortfarande krispigt kylig och vi gick raskt från bussen mot kursgården. Vi hittade våra rum i den charmiga trävillan och hann hänga lite innan det var dags för det första talarpasset om politik. Det första ämnet för helgen var ideologi. Talaren var engagerad och kunnig, vi satt som ljus och lyssnade. Efteråt följde intensiva diskussioner om gränserna för den egna friheten. Vi stötte och blötte både seriösa och mindre seriösa exempel på frihet mot varandra. Det var både roligt och lärorikt att vara på en plats där andra i min egen ålder hade samma intresse för politik och brann lika mycket för frihet. Dessutom hade vi väldigt roligt tillsammans.

Min Basliberal gav mig motivation och engagemang. Diskussionerna med andra unga liberaler fick mig att vilja komma tillbaka till LUF gång efter gång. Det jag lärde mig där och då hjälpte mig helt klart i alla samhällskurser jag sen läste på gymnasiet. Allt detta har betytt mycket, men det allra viktigaste är de vänner jag lärde känna och som jag fortfarande har kvar.”

 

 

Romina Pourmokhtari, ledamot i LUFs förbundsstyrelse

romina

Foto: Dennis Lindblom

”Hm, ja jag har många fina minnen från min basliberal. Ett kul minne är när jag, Bawar Ismail (fd. utrikespolitisk talesperson, numera ledarskribent på Gefle dagblad) och André Frisk (fd. landsbygdspolitisk talesperson, numera PR-konsult på Miltton Labs) satt på soffan i korridoren och berättade historier för varandra. Vi pratade om politik men också om allt möjligt annat och satt uppe till minst två på natten. Jag minns det väldigt tydligt hur vi låg och vred oss av skratt.

Utöver det så kände jag mig mycket mer säker på mina åsikter när jag åkte hem från min basliberal november 2013. Jag minns hur jag lärde mig en massa om ekonomi av Erik Scheller som då var vice ordförande och Axel Nordberg (som var vice ordförande förra året) som pratade om legalisering av Cannabis. Man hade fler argument än någonsin och visste hur man på ett bättre sätt kunde svara på frågor man kan få på bokbord och i skolan av klasskompisar som undrar varför man är med i LUF.”

 

Sharoken Hanna, ledamot i LUFs förbundsstyrelse

sharoken

Foto: Dennis Lindbom

”Haha, jag och Romina var på samma – vi var värsta fienderna där! Men mitt bästa minne av basliberalen är inte någon aktivitet utan alla människor som var där som jag fortfarande är bra vän med! Jag träffade Julia, Romina, Frida. Anna, Johan, Erik, Axel, Max, Jesper och massa andra för första gången på basliberalen!”

 

Cecilia Johnsson, ordförande LUF Storstockholm

cecilia

Foto: Filip Björklund

”När jag blev medlem i LUF för 6 år sedan var basliberalen det första jag åkte på. Jag åkte upp från lilla Kalmar till stora Stockholm och hade ingen aning om vad som väntade, men ordföranden i mitt distrikt hade sagt att det skulle bli kul och lärorikt. Jag kände i princip ingen när jag åkte dit men vid nästa nationella träff hade jag redan nya vänner att umgås med!

Vi diskuterade frågor jag inte ens visste att man kunde diskutera men som idag känns självklara. Jag var t.ex. emot polygami för att det lät så främmande för Kalmar-Cissi, men när diskussionsledaren sa ’Att du inte vill något betyder inte att det borde vara förbjudet för andra. Människor vill olika och lagstiftning bör endast möjliggöra livsval, inte göra dem åt personer’ var det som en lampa tändes och allt blev klarare. De här orden har följt med mig genom mitt relativt långa LUF-engagemang och allt började med basliberalen! Mina kompisar tyckte att det var konstigt att jag tog en ledig helg för att gå på en kurs i liberalism och det var kanske lite konstigt egentligen, men jag är så oerhört glad att jag gjorde det!”

 

Saga Bowallius

Redaktör Radikalt Forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: