Månadens tips

Musik:

Tim Buckley

Jag är övertygad att du som hittat hit till musiktipset är en typisk wannabe-hipster. En sådan som älskar Södermalm, vintagekläder och 90- talsmusik. Då har du säkert lyssnat på Jeff Buckley, en riktig virtuos. Med sitt album Grace från 1994 blev han tillsammans med Elliott Smith en av de mest kända singer-songwriters inom folkrock. Om du gillar Jeff Buckley skulle jag vilja presentera originalet, Tim Buckley. Tim Buckley var Jeff Buckley’s pappa och även om de två aldrig hade särskild mycket kontakt är Jeffs musik tydligt präglad av sin föregångare. Tim anses vara en av 1960-talets pionjärer och var verksam inom allt från Jazz och Jazz-Fusion till Psychedelia och AvantGarde. I hans röst hörs tydliga likheter med en viss Jeff och båda hade samma omfång på hela 6 oktaver! Om du vill vidga dina vyer tycker jag du ska kika på låtarna “Pleasant street”, “phantasmagoria in two”, Strange street affair” eller varför inte “Anonymous proposition”. Bli inte rädd om musiken verkar svår och invecklad, den växer på dig, det kan jag verkligen lova!

Emil Carlsson

Skribent Radikalt forum

Böcker:

Knulp av Hermann Hesse

Jag gör mitt bästa för att inte tänka på vad jag vill göra med mitt liv. Det känns som att inget jobb är bra nog för att viga hela sitt liv åt. Inget hem är bra nog för att slå sig ner i livet ut. Detta är vad som kallas en ungdomlig fas av sökande, men säg det inte till mig, för inget gör mig mer nervös än tanken på att mitt sökande kommer att få ett slut. Därför är det en befrielse att läsa Hermann Hesses “Knulp”.

Huvudpersonen, Knulp, är en man som i sin ungdom hade en lovande borgerlig framtid men som helt enkelt gav upp på det borgerliga livet för att istället spendera sitt liv med att vandra runt från by till by. Överallt har han vänner och bekanta som släpper in honom till sina hem och som förundrat ser på den excentriska vandraren. Knulp och hans vänner tycks aldrig helt förstå varandra, men lyckligtvis för läsaren så får vi båda perspektiven. Jag känner mig både som den kringströvande vandraren och som hans välanpassade vänner. Så för mig som läsare så hålls hela tiden båda dörrar öppna för vem jag är och för vem jag kommer att bli.

Den stora frågan är om Knulp har uppnått något med sin alternativa livsstil eller om det hela var ett misstag av honom. Går den ofrihet som följer med det borgerliga livet att undfly, eller dyker den upp var man än hamnar i världen? Boken resonerar mycket fram och tillbaka kring detta och det är inte förrän de sista sidorna som läsaren erbjuds något som liknar ett svar.

Knulp är inte en svåråtkomlig eller krånglig bok. Man måste inte vara särskilt filosofisk för att kunna ta till sig bokens innehåll. Dessutom är det en kort bok, på strax över 100 sidor. Knulp kanske inte förändrade mitt liv, men det var en behaglig läsning, för jag respekterade boken och än viktigare, boken respekterade mig.

Carl Sträng

Chefredaktör Radikalt forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: