Mer dragqueens som läser sagor åt barnen!

När Jimmie Åkesson i den senaste partiledardebatten jämförde dragqueens med nazister blev händelsen den mest omskrivna av alla under kvällen. Förutom att jämförelsen, som så många andra inlägg från sverigedemokratiska politiker visar på homofobi och främlingsfientlighet, tyder också jämförelsen och för den delen hela det kulturkrig som SD för, även på något annat.

I och med valet 2022 tog Sverigedemokraterna över platsen som Sveriges näst största parti med drygt 20% av rösterna. SD har nu också blivit insläppt i det politiska landskapet på riktigt då man för första gången får agera regeringsunderlag åt en borgerlig regering. Det är en gyllene period för partiet med andra ord, i en tid då övriga riksdagspartier är i krisläge. Det här vet Sverigedemokraterna om. Och det är därför ingen slump att det kulturkrig som SD för mot vänsterliberala värderingar har kulminerat under det senaste halvåret i samband med dragqueens och partipolitisk framgång. Sverigedemokraterna vill nu göra det som de borgliga aldrig lyckats med tidigare; att utmana S och att krossa den socialdemokratiska hegemonin en gång för alla.

Se exempelvis på Tidöpartiernas färska utspel om att stoppa politisk lotteriverksamhet, i vilket SD uppenbarligen är den drivande faktorn. Medan övriga Tidöpartier är vaga i sina formuleringar om varför, är Sverigedemokraterna tvärtom förvånansvärt uppriktiga; ”vi måste dra åt pengakranen som finansierar socialdemokratin” som SD-toppen Tobias Andersson uttrycker det. 

När Sverigedemokraterna kommer med sådana här förslag följer Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna med, vi vill ju också krossa den socialdemokratiska hegemonin som så länge varit inpräntad i vårt lands kultur. Det man dock inte får glömma är att om den krossas så kan en ännu värre hegemoni skapas, inte baserad på socialdemokratin utan på Sverigedemokratiska ideal. Sverigedemokraterna vill ju så klart ändra på andra saker än hur riksdagens partier finansieras. 

Partiet för som sagt ett kulturkrig mot vänsterliberala värderingar där man på ett sätt skiter i principen om armlängdsavstånd och vill stoppa kultur som man ogillar. Bara för att Jimmie Åkesson inte skulle vilja att dragqueens läser sagor för hans barn behöver inte det betyda att dragqueens inte ska få läsa sagor för andras barn. Kulturen är en fundamental del av ett land och det är viktigt att den är bred och mångsidig. Sverigedemokraterna viftar nu med röda varningsflaggor när de lägger sig i den på det här sättet.

Vi borgliga måste våga sätta ner foten mot SD och försvara den fria kulturen samt HBTQI+ personers rättigheter. Vi måste också börja fundera på om en kollaps av den nuvarande hegemonin verkligen skulle vara bra för vårt land om det innebär att hemskare sådan uppkommer.

Hannes Eek, skribent

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: