Recension: basakademin

När Timbro basunerade ut att de startat upp en ny utbildning blev jag väldigt glad. Man hade ju läst några smedjanartiklar, krigat sig igenom Max Sjöbergs rapport om enhetlig moms och hört några äldre LUF:are prata om Stureakademin, så bara att det fanns en utbildning för en att gå där var enormt kul.

Att en utbildning om ideologi, skrivande och liberalismens historia riktar sig till åldersgruppen 16–19 är något nytt. De flesta andra liknande utbildningar har en åldersgräns på 20+ vilket antagligen på det stora hela är bra, men det skapar också en barriär mellan personer under 20 år och politisk bildning. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem då åldersgränser finns där av en anledning, men uppenbarligen fyller basakademin ett tomrum då det var cirka en tredjedel av de som sökte som också sedan kom in.

Enda stället där skon egentligen klämde var att utbildningen trots allt var förlagd hos Timbro. Timbro finansieras av Svenskt Näringsliv, och efter att ha varit engagerad i den liberala rörelsen i fyra år har man ständigt blivit påmind om att särintressen är en stor red flag. Liberalerna och dess medlemmar (jag inkluderat) gör ofta en stor sak av att partiet är finansiellt oberoende från någon samhällsgrupp eller utomstående organisation.

Det ska dock sägas att Timbro är så fristående en organisation kan bli från sin finansiär i och med att det är en stiftelse som finansierar och inte organisationen Svenskt Näringsliv direkt. Med vetskapen om Timbros beroende går det att anta att ett av syftena med utbildningen skulle kunna vara att vinkla utbildningen så att deltagarna blir mer marknadsliberala efter utbildningen än vad de var före.

Farhågan stämde dock inte. Min samhällslärare hade beskrivit utbildningen med ord som “nyanserat och utförligt” och jag håller helt med. De ideologiska talarpassen lades inte fram som om att den klassiska liberalismen skulle vara någon sorts form av facitåsikt som man var tvungen att ha. Det var snarare tvärtom, att ifrågasätta uppmuntrades av både talarna och ledarna för utbildningen. I LUF brukar man ofta prata om att vi har högt i tak våra diskussioner och min upplevelse är att samma samtalsklimat rådde på basakademin.

Basakademin är något jag vill rekommendera alla LUF:are i åldrarna 16–19 år att söka. Inte bara för att få stöta och blöta sina egna åsikter, utan också att få verktyg till att utveckla och nå ut med dem. En stor del av utbildningen är dels talarpass med konkreta tips om skrivande och opinionsbildning, men en ännu större tyngd läggs vid skrivuppgifter och respons. Basakademin passar den gemene LUF:aren perfekt och det är en toppenutbildning att gå om man har ett intresse för att lära sig mer om ideologi och skrivande. Sök!

Kornelius Persson

Ordförande LUF Södra Älvsborg

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: