S + SD = sant 

I de flesta frågor står sossarna inte för någon egentlig politik utan ändrar sig hej vilt till det som opinionen för tillfället vill ha (från ”mitt Europa bygger inga murar” till ”vi har ändrat den ohållbara borgerliga migrationspolitiken”). Men, tro det eller ej, så finns det en fråga där sossarna tyckt detsamma under en lång tid… Nämligen arbetskraftsinvandring. 

Tidigare i veckan kom det solklara beskedet från både Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Svenska jobb ska bara gå till svenskar. Det spelar ingen roll hur mycket du än vill bidra till det svenska samhället utan är du inte svensk är du helt enkelt inte välkommen. Det räcker inte med att våra skyhöga skatter skrämmer bort de som skulle kunna tänka att jobba i Sverige utan nu förstärks det också med tydliga uttalanden från vår statsminister och finansminister.

Detta sammanfaller absurt nog med  en enorm kompetensbrist i landet. Stefan Löfvens uttalande var tydligt – det är just enklare jobb som bör reserveras för svenskar. Men då missar eller medvetet missförstår Löfven vilka det är som faktiskt kommer till Sverige som arbetskraftsinvandrare. De allra flesta jobbar nämligen inom IT-sektorn, som civilingenjörer och ingenjörer (enligt statistisk från Migrationsverket) vilket är några av de områden där det råder allra störst kompetensbrist just nu. Det är dessutom den sektor som står för mycket av innovationen och tillväxten i vårt land. Att begränsa arbetskraftsinvandringen skulle alltså inte leda till att fler svenskar får enklare jobb utan skulle istället hämma innovation och tillväxt. Kompetensbristen är så omfattande inom dessa områden att den inhemska arbetskraften helt enkelt inte räcker till. För hur mycket man än vill så är det svårt om inte omöjligt att enbart begränsa arbetskraftsinvandringen på ett fåtal områden.

Det är inte bara att Socialdemokraterna vill begränsa arbetskraftsinvandringen som är skrämmande utan även sättet de väljer att meddela det på. Socialdemokraterna – och vänstern i allmänhet – älskar att påpeka att högern tillämpar retorik som liknar Sverigedemokraternas, men de borde verkligen kolla sig själva i spegeln. Det blir allt tydligare att Socialdemokraterna till varje pris tänker ta tillbaka de LO-väljare som valt att gå till Sverigedemokraterna. Först stänger de gränser och nu uttalar de sig så här om arbetskraftsinvandring. Till och med SD tycker att de har mer gemensamt med S när det gäller migrationspolitiken än vad de har med Alliansen.

Arbetskraftsinvandring är positivt och behövs för att kompensera för den rådande kompetensbristen inom ett flertal områden. Socialdemokraterna borde skämmas över sina desperata knep för att få tillbaka förlorade väljare – och över sin politik.        

Sarah Narrowe Danielsson

Skribent Radikalt Forum

Skribentfoto: Erika Apéll

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: