Säkrare vägar för våra ungdomar

Under 2022 förekom 348 olyckor med epatraktor runt om landet, däribland fyra personer dog. För att kunna köra en a traktor krävs endast AM-körkort, samma kort som man får ta ut för att köra moped. Skillnaden på en moped och en a traktor är framför allt att a traktorn är ett stort fordon, det är en ombyggd bil som högst får köra 30 km i timmen. I år är det första året som det ens är krav på att de ska ha vinterdäck, vintrarna innan i år var det frivilligt.

Vi behöver skärpa regler för vilka som får vara på bilvägen. Att ta AM-körkort tar runt 12 timmar att ta, om du klarar alla delar och endast 4 timmar av de här är praktiska timmar. Medan det i genomsnitt tar det 3 månader att ta körkort till personbil.

Jag föreslår att vi tar bort AM-körkortet helt för 15 åringar och istället sänker körkortsåldern till 16 istället precis som i många andra länder runt om världen. Det är betydligt svårare att ta körkort vilket kommer innebära att det endast är de som verkligen lägger ner tid som får det istället för en 15 åring, som precis har börjat nionde klass och har övningskört i 4 timmar.

Att få vara ute på bilvägarna är ingen självklarhet utan en rättighet som man får genom att vara kunnig, det är omöjligt att vara tillräckligt kunnig på 4 timmar.

Nathalie Dalnor, skribent

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: