Sossarnas traditionsenliga maskopi med LO når nya höjder

Att den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm vill göra staden till en ”fair trade-city” kan till synes vara beundransvärt.  Vem kan med samvetet i behåll opponera mot att handeln med tredje världen ska ske under schyssta och rättvisa villkor?

Den som skrapar lite under ytan upptäcker dock snart att detta inte är det primära bakomliggande motivet. LO – som varje år bistår Socialdemokraterna med mångmiljonbelopp för att partiet ska dansa efter deras pipa – äger märkningen Fairtrade till 50 %.  Sossarna använder med andra ord det politiska verktyget för att gynna sin egen produktmärkning. Man skulle kunna tala om tjänster och gentjänster.

Och är egentligen Fair trade på riktigt ”fair”? Nja. De bönder vars produkter får omfattas av märkningen är redan väletablerade, och relativt sett väl betalda. De får alltså en konkurrensfördel gentemot andra, mindre välbeställda bönder som redan arbetar under dåliga villkor och för låga löner.

Därför kommer LUF Stockholm protestera genom en flygbladsutdelning måndagen den 16:e maj. Vi säger NEJ till smygkorruption och orättvisa och JA till välstånd och frihandel!

Pontus Almquist,

Ekonomisk och ideologisk talesperson för LUF Storstockholm

Pontus

Pontus Almquist

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: