Svartmåla inte Black Friday

Att bojkotta eller inte bojkotta, det är frågan. Många tänker ett extra varv i samband med Black Friday, Black Weekend, eller till och med Black Week. Men varför ska man ställa sig den frågan, om man inte frågar sig själv vad man handlar under resten av året? Varför är just Black Friday den stora boven?

Att vi konsumerar mer under Black Friday finns det ingen tvekan om. Det är ju rea, ett välkänt fenomen som trots spekulation inte föds, ifrågasätts och dör varje år under Black Friday, utan som faktiskt finns med oss året runt. Varför inte bojkotta mellandagsrean, slut-rean, mitt-i-säsongen-rean, och alla andra konstiga reor som finns när man ändå håller på? Jo, för att vi behöver reorna. Då menar jag kanske inte den absoluta överklassen som varje år sparar mer än de spenderar, utan jag menar de som kanske precis får sin budget att gå ihop varje månad, eller som faktiskt inte klarar av det. För de som kommit till Sverige utan sin familj och en stadig inkomst. De som förlorat sitt boende och nu lever på gatan. För dessa stackars arma människor är det superviktigt att reor som just Black Friday fortsätter existera. Så att de kan känna sig som en del av samhället. 

Tänk er att komma till skolan varje dag i samma gamla kläder. Visst är det nuförtiden inte så många som tycker att de dyraste märkeskläderna är det viktigaste, men det är fortfarande en stark identitetsmarkör som påvisar klass än idag. Även om ingen skulle kommentera på kläderna eller bry sig om dem kan det kännas ganska jobbigt att komma i samma kläder varje dag. Där kommer Black Friday in. Äntligen kan man få lite bättre kläder till ett billigare pris än vanligt, och känna att man hör hemma någonstans. Absolut ska man inte lägga allt sitt värde i vilka kläder eller tillgångar man har, men det är omöjligt att inte bry sig och känna sig annorlunda eller utanför när majoriteten av människor har råd med något du bara kan drömma om. Black Friday, och alla annan rea, gör drömmen möjlig.

Tänk er att inte ha ett hem. Att inte ha råd med något annat än mat. Under Black Friday kanske man äntligen har råd med den där nya varma filten som man så desperat behöver under vintern. Den filten som räddar en från en långsam död i kylan. Eller man kanske rent av har snålat med maten för att kunna köpa en telefon på Black Friday för att därifrån kunna hitta snabba jobb och erbjudanden. Kunna skriva upp sig på medlemskap i affärer för förmånliga priser. Aldrig den senaste modellen, bara så mycket man behöver för att ta sig vidare i livet. Är det så hemskt att då utnyttja rean till sin fördel? 

Jag vet att debatten ofta handlar om att medel- och överklassen gör onödiga köp som man annars inte skulle ha gjort vilket bidrar till överkonsumtionen, men det är de köpen som håller rean levande. Som möjliggör köpandet av en varm filt, lite kläder och en telefon som även den blivit livsviktig i ett samhälle beroende av teknologi. 

Skribentfoto: Privat

Elin Söderholm

Skribent Radikalt Forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: