The greatest nation in the world; ett minne blott?

”We pledge allegiance, to the flag, of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation, under God, indivisible, with liberty and justice for all.”

Varje morgon, rak i ryggen och med handen på hjärtat står vi uppställda mot den amerikanska flaggan för att hedra den. ”With liberty and justice for all.”… ”Liberty”. Vad betyder det, egentligen?

Mellan år 1870 och 1900 så steg 12 miljoner människor i land till nationen som skulle göra dem fria. Det sades att varje man var skapad jämställd, att han hade religionsfrihet, yttrandefrihet, rösträtt och rätten att försvara sig och sin familj med sitt egna vapen, om så krävdes. Med sin stolta expansionism, världens mäktigaste ekonomi och individuella fri- och rättigheter, så kunde vi inte klandra dem när de under tidigt 1900-tal sade sig vara “the Greatest Nation in the World”. Men vad hände sedan?

Tiden gick. Vilda Västern förlorade sin vildhet, men rätten till vapen bestod och lämnade efter sig ett samhälle där skolskjutningar inte längre får plats i nyhetssändningarna. Europa insåg också värdet av rättigheter och ratificerade dem de med och mer därtill, medan USA i mitten av 1900-talet fortfarande stod kvar i tanken att det svarta folket var smutsigt och behövde segregeras. USA kniper idag en 17:e plats i utbildning, en 42:a plats i förväntad livslängd och 43 miljoner människor, drygt 13% av befolkningen, lever i fattigdom.

“Frihet” har sedan Thomas Jeffersons självständighetsförklaring blivit till ett mantra för den amerikanska identiteten och något som har gått före allt… Förutom om det gäller andra än den vita, heterosexuella mannen, förstås. Övergick stormakt till storhetsvansinne när övriga världen kom ikapp men USA:s självbild förstenat? Patriotismen glöder starkare än i något annat land och Amerika säger sig fortfarande vara “the Land of the Free” även om frihet idag återfinns i många andra länder. Så vad är denna frihet?

Möjligheten att skapa sig det liv man drömmer om? Har de 42 miljonerna under fattigdomsgränsen samma frihet att nå den amerikanska drömmen som den rikaste procenten? Många tvivlar.

Friheten till självuppfyllande? När jag bär shorts i skolan blir jag uppmanad att skyla min skambelagda hud, det finns inga rättigheter för transpersoner, och fram tills för mindre än två år sedan fick homosexuella inte gifta sig med den de älskar.

Samtidigt som åtta månader i Texas har varit de mest berikande i mitt liv, så har de också fått mig som liberal att ifrågasätta betydelsen av frihet och USA:s identitet. På måndag står jag nämligen åter under Gud och med handen på hjärtat ironiskt blir tvingad att hedra friheten. Det jag då undrar, är friheten till vad?

Klara Nylen

Medlem  LUF Storstockholm

Skribentfoto: Privat

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: