Vad är så förargligt med progressiva traditioner?

Som korist har jag vuxit upp med luciatraditionen. På förskolan i den tidiga ottan med overallen under lucialinnet och luciakronan över mössan. På gymnasiet i Blå hallen med krans i håret och levande ljus i handen. En sak har dock varit lika betyngd genom hela min uppväxt: den manliga lucian.

Då jag växt upp i progressiva kretsar har det inte ansetts särskilt hemskt med en kille som lucia, och många har nog bläddrat i barnlitteratur som skulle ifrågasätta normerna, och i stället ha en kille som lucia. Faktum är dock att den manliga lucian inte är något nytt, och är egentligen något som existerar i det moderna lucias tidigaste historia. Innan vi kommer i gång på riktigt kan det vara bra att nämna att jag fått en utförlig lektion i luciatraditionen på skansen via ett projekt som jag nyss hade i skolan.

En av de viktigaste detaljer jag lärde mig om via Skansen var att den moderna luciatraditionen härstammar från 1700- talet till 1800-talet på den tidens universitet. Luciatåget var en del av studenternas spex, och det ansågs som mer av en komisk sak än en stund med skönsång och ljus. Då kvinnor inte tilläts studera på universitet förens det sena 1800-talet, var det därför inte möjligt att det skulle vara en kvinnlig lucia. Som du säkert kan ana fyllde man den kvinnliga lucians tomrum med en man i stället. Dessutom var det vanligt att figurer som tomtar, pepparkaksgubbar och julbockar följde med i luciatåget.

Allt eftersom försvann luciatradition från universitetsvärlden, och ett tag var den på väg att bli bortglömd. Den som man kan säga räddade luciatraditionen var Artur Hazelius som också grundade Skansen. När Hazelius grundade Skansen hade han som mål att samla hela Sveriges kultur och traditioner på en och samma plats.

En av de traditioner som han valde att kurera var just luciatraditionen, dock inte med en manlig lucia. Genom att samhället anammade Hazelius version av lucia, försvann den manliga lucian från våra minnen, och på så vis har det kunnat bli något som kan förarga obildade konservativa.

Cecilia Modig

Skribent Radikalt Forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: