Vad förra seklets sossar hade som ingen har idag

Vet ni vad förra seklets sossar hade som ingen har idag?

1900-talets socialdemokrater hade en vision. En idé med mållinje bortom horisonten, en blandning av önsketänkande och ideologi. Visionen kallades folkhemmet och begreppet introducerades av Per Albin Hansson i ett tal 1928. Partiet diskuterade landets framtid och folkets sociala trygghet, något som entusiasmerade och var påtagligt för många. Statsminister Hansson menade när han införde begreppet att folkhemmet är “ett hem för hela folket, och präglas av samförstånd och jämlikhet”.

Med bakomliggande klasskampskontexter verkade man bland mycket annat för ekonomisk utjämning samt demokrati. Visionen spreds bortom partigränser för Per Albin, han hade lyckats. Han hade fått med sej flera generationer, stora procent av svensk befolkning, på sin bana. Folkhemmet berörde, var avgörande för vårt lands framtid och enade folket till den grad som kanske behövdes.

Sossarna hade en välformulerad idé. Så ville de forma Sverige. Idag finns ingen sådan. Inget parti oavsett blocktillhörighet eller otillhörighet har något motsvarande. Under Per Albins tid var den svenska demokratin inte lika etablerad som nu och han såg problem med klassklyftor. Det socialdemokratiska partiet och arbetarrörelsen gjorde precis vad de behövde; konkretiserade ett problem och formulerade vägen till ett, enligt dom, bättre samhälle.

Idag står vi inte inför samma samhälleliga problem men visst finns saker även i vår tid som behöver åtgärdas. Den största utmaningen nu, som en del partiledare gärna talar om, är integrationen. Enligt Migrationsverket sökte nästan 163 000 personer asyl i Sverige 2015. Alla ska ha jobb, bostäder, språkundervisning, dagisplatser och utbildningar, men framförallt ska alla ha en plats i det svenska samhället. Alla ska känna sej svenska.

Vår tids jätteprojekt är integrationen. Alla ska få plats här men detta sker inte helt utan vidare, ett stort folkligt engagemang krävs och en vision är precis vad som kan skapa ett sådant. Så var är den? Var är det som kan samla lika många som Per Albin Hansson bakom folkhemsidén?

Var är vår tids svenska vision?

Elin Hjelmestam

Skribent Radikalt Forum

 

Elin

Elin Hjelmestam. Foto: Lovisa Sjöholm

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: