Vapen är aldrig en frihet

Orlando. En man, en man, skjuter sig in på Pulse, en gayklubb. Ett gevär och en pistol. 49 döda. Till det läggs siffrorna för skadade. När nyheterna skriver om det som hände 12/6 på Pulse kallas det gång på gång för “den dödligaste masskjutningen i USA’s historia.” Det är sant. Det hemska med den meningen är ordet som jag hör eka efteråt. Den dödligaste masskjutningen i USA’s historia. Hittills.

Orlando Pulse Club -skjutningen. Juni 2016. 49 döda.

Virginia Tech-massakern. April 2007. 32 döda.

Massakern i New Town. December 2012. 27 döda.

Totalt har 153 144 människor dött av vapenvåld i USA mellan år 2001 och 2014. Under samma tidsperiod har terrorattentat dödat 3 046 personer Under elfte september-attackerna dödades 2 996 personer. Ett fruktansvärt terrordåd som tack och lov inte upprepats sedan dess. Men hur lång tid dröjer det innan det som skedde i Orlando sker igen?

Efter massakern i New Town var det många som trodde, och jag bland dem, att USA skulle göra något för att hindra att det hände igen. 27 personer blev dödade på en skola, för guds skull! Lågstadieelever. Men icke. Och den som hände på Pulse var den 133:e masskjutningen i USA 2016.

Mitt Facebookflöde vittnar om många absurditeter i USA. Deras presidentval. Deras rättegångar vid våldtäkter. Och mycket om detta, gun violence. Vapenvåld. En bild på två barn, till exempel. Ett av dem håller i ett kinderägg, ett i en pistol. Bildtexten lyder : Gissa vilket föremål som förbjudits för deras säkerhet. Ett tal av tre highschool-elever “Någonstans i Amerika finns det ett barn som håller i boken “Räddaren i Nöden” och det finns ett barn som håller i en pistol. Men bara en av dessa saker har förbjudits av deras stats regering, och det är inte den som kan slita genom en kropp; det är den som säger “fuck you” på fler sidor än en.”

Rätten att bära vapen i USA står i deras konstitution som det andra tillägget av tio i Rättighetsförklaringen, Bill of Rights. Rättigheterna och friheterna i BoR står liberaler nära hjärtat. Rätten, friheten att älska vem du vill. Skriva vad du vill. Tycka och trycka vad du vill. Och sedan detta; rätten att skjuta vem du vill. För det är det detta andra tillägg skyddar. Rätten att skjuta, såra och döda.

Nej, tycker du kanske. Då är min fråga; vad annars använder man skjutvapen till? Det finns många sätt att ta andra människors liv, visst. Men skjutvapen har ingen annan funktion. Det finns inget sätt att använda ett skjutvapen utan att, för att uttrycka det liberalt, inkräkta på någon annans friheter och rättigheter. Försvar, är det argument som flitigt används av de som vill bära vapen. För att försvara sig själv och sina ägodelar från…någon annan med ett vapen. Om ingen har vapen behövs inte vapen för att skydda från vapen, rent ut sagt.

35 människor dog i det som kallas Port Arthur massakern i Australien 1996. Reaktionen från staten heter National Firearms Programme Implementation Act 1996. Människor dog, lagarna skärptes för att det inte skulle hända igen. Australien har inte haft en masskjutning de senaste tjugo åren. Men kommer det hända i USA? Det är svårt att säga vad Orlandomassakern kommer leda till. Men om lagarna inte skärptes efter att en beväpnad man sköt ihjäl ett tjugotal lågstadiebarn 2012, kommer de skärpas nu?

Trollhättan. En man, en man kliver in på skolan Kronan. Ett svärd. 2 döda. Både i Orlando och i Trollhättan var det en ensam gärningsman. Men i Sverige fick han inte tag på skjutvapen. I Sverige dog färre.

Karin Pettersson

Skribent Radikalt Forum

Karin

Foto: Lovisa Sjöholm

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: