Varför våra vänner ska gå med i LUF

Som politiskt aktiva ligger det i vår natur att diskutera samhällsfrågor och med lite tur möter vi personen som skulle passa perfekt i LUF.  Orsakerna varierar, men ibland tycks det omöjligt att övertala hen att faktiskt bli medlem. Sedan jag började gymnasiet har jag lagt märke till hur stor den här gruppen människor är. De kanske delar artiklar på Facebook, brinner för feministiska frågor eller gillar att resonera kring samhällsproblem. Jag blir frustrerad över all potential som går till spillo, för världen och för de själva, när de inte tror att LUF kan vara något för dem. Jag har därför sammanställt en lista över 10 argument som förhoppningsvis får din vän att inse att hen inte har något att förlora på att gå med i LUF.

  1. Det krävs inga förkunskaper!

Varje gång du som potentiell LUF:are hävdar ”Men jag kan ju ingenting!” fälls en liten tår inombords. För det första kan du mycket mer än du tror. För det andra kommer du inte slå mig som ny medlem. När jag satt på min första LUF-träff hade jag aldrig hört talas om “förbundet”, Birgitta Ohlsson eller visste vad feminism var. Jag hade inte ens koll på att jag var med LUF just då. För det tredje spelar det ingen roll hur mycket du vet, du kan förbättra världen ändå! Det finns ett inofficiellt ordspråk i förbundet som säger att LUF är den bästa skolan. Så länge din magkänsla gillar tanken på frihet och mänskliga rättigheter kommer kunskapen lika fort som du lär dig namnen på alla karaktärer i din favoritserie. Det var nog den tanken Stefan Löfven hade med sina 30 000 traineejobb.

  1. Vi är inte en sekt!

Jag tänker inte klandra dig om du fått intrycket att ungdomsförbund är små sekter där vi indoktrineras att tycka likadant. Däremot tänker jag motbevisa dig. I Liberala ungdomsförbundet finns ett generöst åsiktsspektrum med allt ifrån socialliberaler och libertarianer till anarkokapitalister och de som inte vill grotta ner sig i definitioner. I själva verket sker ofta de mest intressanta diskussionerna innanför medlemslokalens väggar, där vi tillåts resonera och tycka olika.

  1. Du träffar likasinnade!

Detta tycks kanske motsäga punkt 2, men att engagera sig i ett ungdomsförbund är också att träffa likasinnade personer som tillsammans med dig vill jobba för en bättre värld. En daglig dos av hopp, alltså.

  1. Ingen bindningstid!

Om du ändå märker att LUF inte är något för dig, då är det skönt att du kan avsluta ditt medlemskap när du vill.

  1. Du måste inte vara aktiv!

Möjligheterna är oändliga. I LUF finns medlemmar som kommer på vartenda möte, när de känner för det eller periodvis. Liberala ungdomsförbundet behöver inte ta upp all din vakna tid, att bara vara stödmedlem är också viktigt!

  1. Ekonomisk win-win!

Medlemskapet är helt gratis för dig samtidigt som förbundet får statliga pengar för varje medlem. Vi tycker egentligen inte att staten ska bekosta våra intressen, men LUF är det gyllene undantaget.

  1. Det är kul!

I LUF anordnas intressanta föredrag, diskussionskvällar, artikelskrivarträffar, frågesportstuneringar, kampanjer, retoriska utbildningar, stora nationella träffar och massor av annat. Med andra ord är LUF ett kul fritidsintresse där du får många vänner!

  1. Det är en bra erfarenhet!

Ett plus i kanten är att politiskt engagemang ser bra ut på CV:t, samtidigt som du lär dig saker att ha nytta av senare i livet. Det kan vara allt ifrån att debattera och skriva artiklar till att koka kaffe eller arrangera ett möte.

  1. Du måste inte ens gå med!

Det är sunt att vilja känna efter innan man blir medlem. Därför är det bra att du får komma på våra aktiviteter så länge du är intresserad!

  1. Du förändrar!

Det låter klyschigt, men steget in i Liberala ungdomsförbundet ger dig en fantastisk möjlighet att påverka din omgivning, eftersom vi har en stark röst i samhällsdebatten. Du kan skriva tidningsartiklar, diskutera med politiker, manifestera och oändligt mycket mer.
Liberala ungdomsförbundet ger mig en meningsfull och rolig fritid, något jag tycker alla våra vänner ska uppleva också. Så ut och värva!

 

Erika Apéll

Skribent Radikalt Forum

Erikal

Erika Apéll. Foto: Filip Björklund

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: