Västvärlden måste göra mer för Taiwan

Året är 1949 – det kinesiska nationalistpartiet, Kuomingtang har precis besegrats av kommunisterna i inbördeskriget. En situation som kommer att pågå i över 80 år inleds.

Sedan 1949 har den kinesiska staten haft som mål att förena Taiwan med Fastlandskina. Fram till 2019 var beslutet att detta skulle ske med fredliga medel, men vid ett tal sade Xi Jinping, Kinas president, att “vi lovar inte att avstå från våld och behåller möjligheten att ta till alla nödvändiga medel.”

Blott två år senare kan man skymta kinesiska hangarfartyg i Taiwansundet och redan i juni i år flög man 28 stridsflyg över Taiwans militära luftområde. Nu i oktober flög 149 plan i detta område inom ett lopp om fyra dagar. När den taiwanesiska försvarsministern, Chiu Kuo-cheng utfrågades i det taiwanesiska parlamentet svarade han att det militära läget mellan Kina och Taiwan är det allvarligaste på över 40 år.

En faktor som påverkar konflikten är Kinas makt i västvärlden. Kina har under en längre period ökat sitt inflytande i Västvärlden genom att vara en sådan central del av den tidigare nämndes handel. Detta har lett till att Västvärlden är extremt beroende av Kina, och för att inte hamna på Kinas dåliga sida, och på så sätt bli av med sin främsta leverantör, gör man som Kina säger. Då Kina anser att Taiwan är en del av Kina blir det svårt för stora länder som USA att erkänna, eller ens öppet stödja Taiwan då de är så pass beroende av handeln med Kina. I dagsläget finns det endast ett fåtal länder som officiellt erkänner Taiwan. De flesta nationer bibehåller dock relationer med Taiwan genom inofficiella ambassader, för att kunna föra en god handel. 2020 skedde dock en framsteg för Taiwan då Litauen för första gången, och som enda europeiska land, krävde att Taiwan skulle få ett medlemskap i World Health Organization. Ett år senare antog det litauiska parlamentet en lagändring som nu gjorde det möjligt för landet att öppna ett representationskontor i Taiwan.

Situationen kring Taiwan är som sagt instabil, och det blir inte lättare av att landets ärkefiende är en supermakt med ett välutrustat kärnvapensystem. Min åsikt är, inte bara trots detta, utan även på grund av detta att västvärlden bör gå ihop och stötta Taiwan. Genom många bäckar små tror jag att vi kan sätta ner vår fot och visa var skåpet ska stå. Risken med detta är att handeln med Kina påverkas. Som nämnt ovan är västvärlden väldigt beroende av den kinesiska handeln, och ett internationellt erkännande av Taiwan skulle kunna leda till exportstopp från kina, handelskrig, eller i värsta fall riktigt krig. Jag anser dock att detta kanske är en risk som man får ta, allt annat vore att överge Taiwans folk och deras strävan efter demokrati.

Cecilia Modig

Skribent Radikalt forum

Du läser Radikalt forum.

LUF Storstockholms medlemstidning.

Radikalt liberala sedan 1968

Du kanske också gillar: